Због недостатка радника упитни милионски послови у БиХ

nezavisne.com
Због недостатка радника упитни милионски послови у БиХ

Бањалука - Због недостатка радника у БиХ, који углавном одлазе у земље Европске уније, послови вриједни милионе марака су угрожени, а покретање нових послова биће све теже, поручује пословна заједница.

С тим је суочено и предузеће "Стандард" из Прњавора, које више година успјешно прави намјештај за свјетски познату и признату ИКЕА. Већина годишњег промета, који износи око 30 милиона марака, створена је управо из сарадње с овим шведским гигантом.

"Имамо програм развоја, али је питање да ли ћемо моћи да нађемо довољно радника у будућности. Не говоримо о квалификованој радној снази, јер немамо наду да ћемо је наћи", каже Един Дацић, предсједник Управног одбора фабрике, која запошљава око 400 људи.

Сматра како повећање плата неће пуно томе допринијети, јер не постоји оптимизам код становништва, док се са друге стране у Европи отвара милион радних мјеста.

"Људи једноставно немају наде и не виде перспективу. Можемо да радимо на томе да дижемо плату, али на ово друго ми немамо утицај", казао је он на скупу "Будућност бизниса", који је јуче одржан у Бањалуци у организацији Уније удружења послодаваца Републике Српске.

У проблем с радном снагом веома добро се упутио и Ларс Гунар Вигемарк, шеф Делегације ЕУ у БиХ, који је био гост скупа, а за којег је невјероватно да у не тако великој земљи нема поузданих података о запослености и незапослености, те да многи раде на црно, а на биро рада се јављају само како би остварили право на здравствену заштиту.

Каже како у земљи нема довољно комуникације и дијалога по овој теми, а када се то дешава, најчешће су у питању појединци из пословног сектора, који у разговору с властима траже позиције и привилегије које би им се осигурале.

"У овој земљи је превише монопола, картела и система тражења услуга, који је карактеристичан за земље у транзицији", казао је Вигемарк.

Дејан Мијић, потпредсједник Уније удружења послодаваца РС, каже да је за повећање плата неопходна и подршка власти.

"Наш став је да се мора радити заједно са државом на побољшању услова рада и повећању плата. Један од услова за повећање плата је растерећење привреде кроз разна парафискална давања, односно порезе и доприносе који су веома високи за наше подручје", казао је он.

Међутим, Обрад Белензада, предсједник Конфедерације синдиката РС, сматра да ће без обзира на плате, они који желе да напусте земљу то урадити, јер је та појава присутна дуги низ година.

"Нормално је да људи желе да оду када мјесец дана раде и не могу да живе од своје плате. Да би држава функционисала, политички систем, али и систем привреде, мора бити уређен. Код нас ниједан од та два није", казао је Белензада.

Иначе заједнички закључак данашњег скупа је да социјални партнери морају више да сарађују по овом питању, јер је задржавање људи и радне снаге у заједничком интересу свих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана