Због фиктивних техничких прегледа катанац на 15 станица

nezavisne.com
Због фиктивних техничких прегледа катанац на 15 станица

Бањалука - Због фиктивног техничког прегледа, без присуства и тестирања возила, због декларисања неисправног возила исправним те због неприсуствовања стручних лица контроли, у току 2018. године изречена је привремена забрана рада за 15 станица техничког прегледа у РС, потврдили су у Инспекторату РС.

“Републичка саобраћајна инспекција у овој години извршила је 299 контрола станица техничког прегледа, у којима су у 48 случајева утврђени пропусти у раду”, истакли су у Управи.

Према њиховим ријечима, у случајевима гдје су констатоване неправилности, које су се односиле на вођење и чување евиденције на прописан начин, обављање процедуре техничког прегледа возила по прописаном дијаграму тока, инспектори су издали 24 рјешења о отклањању неправилности и 77 прекршајних налога.

Упозоравају да је поштивање прописа у овој области од кључног значаја за безбједност, како возача, тако и пјешака и корисника услуга разних врста превоза.

“Фалсификовањем измјеритеља извршеног прегледа, починиоци прекршаја свјесно утичу на угрожавање безбједности саобраћаја, што је посебно забрињавајуће када узмемо у обзир да је ријеч о кочионом, управљачком и свјетлосном систему”, наводе у Инспекторату.

Нагласили су да овим, несавјесни субјекти, али и неодговорни возачи, директно угрожавају животе свих грађана, који су без изузетка на неки начин учесници у саобраћају, као возачи, пјешаци, бициклисти или путници.

Казали су да је, с обзиром на стално повећање броја учесника у саобраћају, посебан акценат у раду Саобраћајне инспекције усмјерен на контролу рада станица за технички преглед возила.

“За возило које не испуњава било који од прописаних услова не може се издати потврда о техничкој исправности, чиме се таквом возилу онемогућује учешће у саобраћају”, нагласили су у Инспекторату.

Додали су да је број утврђених фиктивних прегледа смањен у односу на претходне године.

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја РС, казао је да је просјечна старост возила у РС преко 17 година.

“Не морају та старија возила нужно бити толико критична за оне који се возе у њима, уколико се редовно одржавају и контролишу”, казао је Радовић.

Додао је да је неприхватљиво да се покушавају избјећи чак и ти технички прегледи који се обављају једном годишње, приликом продужења регистрације.

“Установљено је да је 25.000 кочионих система било неисправно”, рекао је Радовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана