Zavod Dr Miroslav Zotović: Robot zamjena za mučne preglede

Anita Janković
Zavod Dr Miroslav Zotović: Robot zamjena za mučne preglede

Banjaluka - Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" u Banjaluci obogatio je opremu najnovijim robotom "Ortis Lardž", koji izrađuje ortopedska pomagala po visokim svjetskim standardima.

Ugrađeni robot je tek petnaesti u Evropi, a RS jedina u regionu posjeduje ovu tehnologiju. Najbliži sličan robot nalazi se u italijanskom gradu Bolonji.

"Ortis Lardž" radi pomoću kat/kam tehnologije koja se koristi pretežno u avionskoj i automobilskoj industriji. Skener laserski obrađuje podatke i u sekundi izbacuje 15 slika koje stvaraju 3D sliku.

- Riječ je o tehnologiji koja uzima mjeru pomoću skenera i obrađuje podatke softverski. Obrađene podatke zatim unosimo u robot i on izrađuje model za ortopedsko pomagalo - kaže glavni ortopedski tehničar u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" Miroslav Čađo.

Prema njegovim riječima, robot smanjuje vrijeme izrade modela i povećava procenat tačnosti. Kod uzimanja mjere gips metodom mogućnost greške je do 18 odsto, a tehnologijom skenera 0,02 odsto.

- Uzimanje mjere gipsanim metodom trajalo je 20, a skenerom dva-tri minuta. Za izradu dječijeg midera ranije je trebalo 22 časa, dok robotizovana linija to sve završi za četiri časa - kaže Čađo.

Nova i savremena tehnologija donosi veliko olakšanje i pacijentima.

- Prilikom uzimanja mjere mnoga djeca su ostajala bez svijesti, jer je potrebno čitav trup zaviti gipsom i sačekati da se stvrdne. Dok taj proces traje gips se grije, zbog čega dijete može kolabirati - priča Čađo.

Robot je kupljen od italijanske firme "Robotikom", a skener i softver koji obrađuju podatke od kanadskog "Voruma". Poslove na skeneru i robotu obavljaju dva tehničara koje su obučili italijanski i kanadski stručnjaci. Ortopedski tehničar Predrag Stojanović kaže da su nabavili dva skenera i softvera u slučaju da posao moraju obavljati na terenu i da su prezadovoljni dosadašnjim iskustvom.

- Jedan par opreme je uvijek stacioniran u Zavodu, a drugi možemo odnijeti, na primjer u Trebinje, uzeti pacijentu mjeru, obraditi podatke i poslati nalog robotu putem interneta - kaže Stojanović i dodaje da dok stigne u Zavod model je već izrađen.

Istorijat

Na mjestu gdje se nalazi Zavod "Dr Miroslav Zotović" izrada ortopedskih pomagala obavlja se već punih 100 godina.

- Na ovom mjestu se 1915. godine nalazila austrougarska ratna bolnica. Samostan Trapisti u to vrijeme je imao drvodjeljsku radionicu u kojoj su za pacijente bolnice pravili štapove i štake od drveta - kaže Miroslav Čađo i dodaje da se od tada na tom mjestu bez prestanka pod različitim imenima firmi prave ortopedska pomagala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana