Завод Др Мирослав Зотовић: Робот замјена за мучне прегледе

Анита Јанковић
Завод Др Мирослав Зотовић: Робот замјена за мучне прегледе

Бањалука - Завод за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" у Бањалуци обогатио је опрему најновијим роботом "Ортис Ларџ", који израђује ортопедска помагала по високим свјетским стандардима.

Уграђени робот је тек петнаести у Европи, а РС једина у региону посједује ову технологију. Најближи сличан робот налази се у италијанском граду Болоњи.

"Ортис Ларџ" ради помоћу кат/кам технологије која се користи претежно у авионској и аутомобилској индустрији. Скенер ласерски обрађује податке и у секунди избацује 15 слика које стварају 3Д слику.

- Ријеч је о технологији која узима мјеру помоћу скенера и обрађује податке софтверски. Обрађене податке затим уносимо у робот и он израђује модел за ортопедско помагало - каже главни ортопедски техничар у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" Мирослав Чађо.

Према његовим ријечима, робот смањује вријеме израде модела и повећава проценат тачности. Код узимања мјере гипс методом могућност грешке је до 18 одсто, а технологијом скенера 0,02 одсто.

- Узимање мјере гипсаним методом трајало је 20, а скенером два-три минута. За израду дјечијег мидера раније је требало 22 часа, док роботизована линија то све заврши за четири часа - каже Чађо.

Нова и савремена технологија доноси велико олакшање и пацијентима.

- Приликом узимања мјере многа дјеца су остајала без свијести, јер је потребно читав труп завити гипсом и сачекати да се стврдне. Док тај процес траје гипс се грије, због чега дијете може колабирати - прича Чађо.

Робот је купљен од италијанске фирме "Роботиком", а скенер и софтвер који обрађују податке од канадског "Ворума". Послове на скенеру и роботу обављају два техничара које су обучили италијански и канадски стручњаци. Ортопедски техничар Предраг Стојановић каже да су набавили два скенера и софтвера у случају да посао морају обављати на терену и да су презадовољни досадашњим искуством.

- Један пар опреме је увијек стациониран у Заводу, а други можемо однијети, на примјер у Требиње, узети пацијенту мјеру, обрадити податке и послати налог роботу путем интернета - каже Стојановић и додаје да док стигне у Завод модел је већ израђен.

Историјат

На мјесту гдје се налази Завод "Др Мирослав Зотовић" израда ортопедских помагала обавља се већ пуних 100 година.

- На овом мјесту се 1915. године налазила аустроугарска ратна болница. Самостан Траписти у то вријеме је имао дрводјељску радионицу у којој су за пацијенте болнице правили штапове и штаке од дрвета - каже Мирослав Чађо и додаје да се од тада на том мјесту без престанка под различитим именима фирми праве ортопедска помагала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана