Заинтересованост за извоз говедине

Срна
Заинтересованост за извоз говедине

Бањалука - Делегација Санкт Петербурга посјетила је данас фарму товне јунади Богдана Сладојевића у Новој Тополи код Градишке гдје је договорено да ветеринарски инспектори Руске Федерације дођу у Републику Српску и са домаћим фармерима ускладе правила за извоз говеђег меса, рекао је Срни помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Борис Пашалић.

Пашалић је истакао да су гости из Русије веома заинтересовани за говеђе месо којег немају у довољним количинама, а које би могле подмирити фарме из Српске.

"Проблем је што одређени ветеринарски сертификати нису усаглашени, као и транспорт преко територије ЕУ", рекао је Пашалић.

Он је навео да домаће фарме већ извозе месо у Турску која, такође, има строге стандарде, али у коју се месо доставља ваздушним саобраћајем.

"Месо у Русији доста је јефтиније него у Турској, те цијена у Турској може да поднесе транспорт авионом, али не и према Русији", истакао је Пашалић и напоменуо да Канцеларија за ветеринаство БиХ ради на омогућавању транспорта меса преко ЕУ.

Он је додао да је делегација Санкт Петербурга посјетила и предузеће "Перутнина Птуј" у Српцу, те да су мање заинтересовани за пилеће месо јер имају доста својих фарми.

Пашалић је оцијенио да су руски гости задовољни капацитетима које Република Српска има у овој области.

Он је навео да је закључено и да би требало радити на повећању количине воћа које се из Српске увози у Русију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана