Za spas mljekarstva stiže još 540.000 KM

A. J. R.
Za spas mljekarstva stiže još 540.000 KM

Banjaluka - Agencija za agrarna plaćanja juče je na račune poljoprivrednih proizvođača u RS uplatila 1,06 miliona KM podsticaja, a u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS su obećali da će u drugoj polovini ove godine obezbijediti dodatna sredstva za premiju za proizvedeno i otkupljeno sirovo mlijeko u visini od 0,01 KM po litru.

U Ministarstvu ističu da će im za ove namjene trebati 540.000 maraka.

- Vlada Srpske je podržala naš prijedlog da smanjenje cijena u otkupu mlijeka nadoknadi RS i zbog toga će biti obezbijeđena dodatna sredstva da pokrije to umanjenje do kraja godine - saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Dodali su da su zbog rasta proizvodnje mlijeka za pet odsto u odnosu na prošlu godinu povećane zalihe mlijeka i mliječnih proizvoda.

- Mljekarska industrija je zbog toga prisiljena da izostavlja jedan broj proizvođača iz procesa otkupa i smanjuje cijene preuzimanja sirovog mlijeka - naveli su u ministarstvu. 

Predsjednik poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac ističe da su mljekari zadovoljni odlukom Vlade i ministarstva, jer ovim neće dalja proizvodnja biti dovedena u pitanje.

- Ministarstvo će nam pomoći da se riješimo viška mlijeka koje postoji u mljekarama, jer bi taj višak mogao blokirati otkup, a samim tim bi došlo i do blokade proizvodnje. Tih pola miliona maraka će nam pomoći da održimo tržišnu utakmicu sa nelojalnom konkurencijom - rekao je Usorac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana