За спас мљекарства стиже још 540.000 КМ

А. Ј. Р.
За спас мљекарства стиже још 540.000 КМ

Бањалука - Агенција за аграрна плаћања јуче је на рачуне пољопривредних произвођача у РС уплатила 1,06 милиона КМ подстицаја, а у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС су обећали да ће у другој половини ове године обезбиједити додатна средства за премију за произведено и откупљено сирово млијеко у висини од 0,01 КМ по литру.

У Министарству истичу да ће им за ове намјене требати 540.000 марака.

- Влада Српске је подржала наш приједлог да смањење цијена у откупу млијека надокнади РС и због тога ће бити обезбијеђена додатна средства да покрије то умањење до краја године - саопштено је из Министарства пољопривреде.

Додали су да су због раста производње млијека за пет одсто у односу на прошлу годину повећане залихе млијека и млијечних производа.

- Мљекарска индустрија је због тога присиљена да изоставља један број произвођача из процеса откупа и смањује цијене преузимања сировог млијека - навели су у министарству. 

Предсједник пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац истиче да су мљекари задовољни одлуком Владе и министарства, јер овим неће даља производња бити доведена у питање.

- Министарство ће нам помоћи да се ријешимо вишка млијека које постоји у мљекарама, јер би тај вишак могао блокирати откуп, а самим тим би дошло и до блокаде производње. Тих пола милиона марака ће нам помоћи да одржимо тржишну утакмицу са нелојалном конкуренцијом - рекао је Усорац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана