За пепељару на столу казна и до 3.000 КМ

Данијела Стоканић
За пепељару на столу казна и до 3.000 КМ

Бањалука - Казне за власнике угоститељских објеката у Српској за сваку запаљену цигарету у кафићу, ресторану или клубу досежу и до 6.000 марака, док ће за пепељаре на столу морати искеширати и до 3.000 марака.

Ове казне, које се односе и на остала затворена јавна мјеста у Српској, уврштене су у Нацрт закона о заштити здравља становништва од дуванских и осталих производа за пушење, који би ускоро требало да се нађе пред посланицима Народне скупштине РС. Према овом законском рјешењу, које је јуче објављено на сајту Министарства здравља и социјалне заштите РС, казну од 3.000 марака неће избјећи ни конобар, који госту дозволи да запали цигарету у локалу. Поштеђени неће бити ни ако буду имали пепељару на столу.

- Казном од 200 до 600 КМ биће кажњен и гост који запали цигарету на забрањеном мјесту. Надзор над примјеном овог закона, између осталог у угоститељским објектима, вршиће комунална полиција - наведено је у законском рјешењу.

У нацрту стоји да ће министар у року од годину од дана ступања на снагу овог закона донијети правилнике о условима за одређивање просторије намијењене за пушење.

- Биће донесен и правилник о садржају и начину извјештавања, али и облику и садржају ознака о забрани продаје и забрани пушења - наведено је у нацрту, у којем су истакнуте казне и до 15.000 КМ за увознике, произвођаче, продавце и друге који долазе у контакт са дуваном, дуванским производима, као и електронским цигаретама у случају да се не придржавају упутства.

Становници Српске, а посебно угоститељи остали су затечени казнама. Предсједник Удружења радника угоститељства и туризма у РС Жељко Татић истакао је да одговорни ништа неће постићи на тај начин.

- Нови закон, ако буде усвојен на основу овог нацрта, биће немогуће спровести. Због тога ћемо од надлежних тражити да се дефинише могућност да се власници објеката до 50 квадрата могу сами опредијелити да ли ће њихов локал бити за пушаче или непушаче - казао је Татић.

Огорчење није крио ни ратни војни инвалид Мирко Василић, који, како каже, да не може замислити дан, а да са пријатељима не попије кафу у једном оближњем кафићу.

- Пушим 20 година и никад ми нико у кафани није рекао да не смијем запалити цигарету. Не могу замислити кафу без најмање двије цигарете. И замислите, мене овако прикованог за колица колеге ће морати да изводе из кафане по ко зна колико пута, а напољу температура испод нуле - казао је Василић.

С друге стране, много је више оних становника који поздрављају забрану пушења у затвореним јавним мјестима.

- У стамбене зграде, хотелске собе и сличне просторије треба увести и сензоре, као што је случај у земљама Европске уније - прокоментарисала је Ивана Т. из Требиња.

Школе

На приједлог Републичког педагошког завода и Института, у школама РС, како је наведено у нацрту, биће спровођен обавезни наставни план и програм који садржи теме из области превенције употребе дувана, дуванских и осталих производа за пушење.

- У свим васпитно-образовним установама на видном мјесту треба да буду истакнути постери или други едукативни материјали који садрже текст или слике који указују на штетност употребе дувана - стоји у нацрту.

Неке од забрана:

* Пушење у заједничким просторијама стамбене зграде

* Продаја дувана и цигарета у продавницама и киосцима који се налазе у склопу здравствене, васпитно-образовне, спортско-рекреативне или установе културе

* Продаја слаткиша, играчака и других производа у облику цигарета који су намијењени дјеци,

* Продаја и поклањање цигарета млађим од 18 година

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана