Возачима снијег и лед односе 500 КМ

Данијела Стоканић
Возачима снијег и лед односе 500 КМ

Бањалука - Припрема аутомобила за зимске услове изискује доста новца, па тако власници "голфа четворке" у Српској за набавку четири зимске гуме, ланаца за снијег, замјену перманта, уља и филтера треба да издвоје око 500 марака.

Возачима у Српској остало је нешто више од двије седмице да припреме аутомобиле за зимску сезону, а аутомеханичари кажу да ових дана возачи све чешће куцају на врата радњи распитујући се колико ће им новца бити потребно да припреме своје лимене љубимце и безбједно дочекају прве минусе и снијег.

У ауто-сервисима и продавницама које се баве продајом опреме за возила истичу да је тренутно највеће интересовање за зимске гуме, које су и највећи трошак власницима аутомобила.

Цијене варирају од произвођача и карактеристике гуме, а најтраженији модел су "сава" и "тигар".

Тако, на примјер, власник "голфа четворке", ако се одлучи за куповину "Савиних петнаестки" за једну гуму у просјеку мора издвојити 80 марака.

- Цијена гума креће се од 80 до 200 марака. Најтраженије су "Тигрове" и "Савине" чија је цијена од 80 до 90 КМ - потврдио је власник једног ауто-салона Жељко Јовић.

Осим нових гума, бројни возачи се одлучују и на замјену уља и филтера, за шта ће власник "голфа четворке" морати да плати око 100 марака, а цијену диктира врста уља и филтери који се мијењају. У обавезну зимску опрему улазе и ланци, чија је просјечна цијена око 35 марака.

Неизоставан дио припреме возила за зиму је и пермант, који у просјеку кошта око 20 марака.

Аутомеханичари наглашавају да аутомобил прије зиме обавезно треба сервисирати, а неопходно је и провјерити стање акумулатора. Власници "голфа четворке" који пожеле нови акумулатор мораће издвојити у просјеку 100 марака.

Према ријечима аутомеханичара Дарка Ружића из Добоја, ако је акумулатор старији од три године, обавезно треба купити нови.

- Акумулатор треба да буде потпуно напуњен и исправан, а каблови и полови треба да буду очишћени и затегнути - казао је Ружић и додао да треба обратити пажњу на стање метлица брисача, а обавезно треба купити и спреј против смрзавања који се наноси на браве возила.

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС Миленко Јаћимовић истакао је да су већина возача у РС "кампањци", који све раде у пет до 12, односно опрему купују у децембру кад снијег падне.

- Осим тога, многи зимске гуме стављају само на два точка, а знатан број возача уопште не припрема возило за зимске услове - казао је Јаћимовић.

Возач Драгутин М. из Кнежева је што се тиче зимске опреме на аутомобилу замијенио само гуме, док, како каже, ланце има од прошле године.

- Опрема је неопходна и прописе треба поштовати, јер је лакше платити зимску опрему него издвајати новац за казне или ризиковати безбједност због лоших гума - казао је он.

АМС РС

У Ауто-мото савезу РС истичу да су возачи без обзира на временске услове дужни да од 15. новембра до 15. априла имају зимску опрему на возилима.

- Обавезна је зимска гума која на свом боку има ознаке МС, М+С или М&С и знак сњежне пахуљице, а чија дубина газећег слоја износи најмање четири милиметра - објаснили у АМС РС. Казна за оне који не буду имали обавезну опрему је 40 марака.

Цијена припреме "голфа 4" за зиму

- гума "сава" - 80 КМ по комаду

- замјена уља и филтера - 100 КМ

- ланци - 35 КМ

- пермант - 20 КМ

- акумулатор - 100 марака

+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана