Владо Ђајић, в.д. генералног директора УКЦ-а РС и специјалиста неурологије: Савремене методе лијечења јаче од можданог удара

Милијана Латиновић
Владо Ђајић, в.д. генералног директора УКЦ-а РС и специјалиста неурологије: Савремене методе лијечења јаче од можданог удара

Универзитетски клинички центар РС увођењем и развојем савремених метода лијечења обољелих од можданог удара у стопу прати европске здравствене центре, а превентивним прегледима до сада је спасено више хиљада живота.

Рекао је то вршилац дужности генералног директора УКЦ-а РС, специјалиста неурологије Владо Ђајић поводом Свјетског дана борбе против можданог удара, који се обиљежава у недјељу. Ђајић истиче да је најбољи "лијек" за мождани удар превенција.

- Кроз пројекат превенције који је, под покровитељством предсједника РС Милорада Додика, покренут 2011. године прегледано је 35.000 људи и уштеђено око 15 милиона марака. Обишли смо све домове здравља и обезбиједили бесплатне ултразвучне прегледе - рекао је Ђајић.

* ГЛАС: Мождани удар једно је од најтежих обољења савременог човјека. Колике су могућности опоравка?

ЂАЈИЋ: Мождани удар настаје зачепљењем крвног суда и то је инфаркт мозга, те крварењем у мозак гдје долази до пуцања крвног суда у мозгу и излива крви. Инфаркт мозга се дешава у око 70 одсто случајева. У БиХ, Србији и Хрватској дијели друго мјесто по смртности, а убједљиво је на првом у стварању инвалидности. Потпуно се опорави око 30 одсто обољелих.

* ГЛАС: Колико је живота спасено превентивним прегледом?

ЂАЈИЋ: Циљ пројекта био је да прије појаве симптома откријемо патолошке промјене на крвним судовима и да их лијечимо. Око 700 прегледаних морало је на операцију, а за 15.000 прописан је аспирин или андол, те дијететски режим, уз редовне контроле. Стотињак прегледаних је имало потпуно зачепљен крвни суд и пријетио им је шлог.

* ГЛАС: Ко треба да се подвргне превентивном прегледу?

ЂАЈИЋ: Најбоља метода је ултразвучно испитивање, које је безболно, не зрачи, није штетно, а 98 одсто поузданије од других. Сви старији од 40 година морају да ураде превентивни преглед крвних судова врата и главе, као и они чији су ближи чланови породице имали мождани или срчани удар, али и особе изложене стресу, са повишеним крвним притиском, шећером и масноћом.

* ГЛАС: Који су симптоми удара и како се понашати у том тренутку?

ЂАЈИЋ: Особа губи свијест, криве се уста, постаје сметена, и одузму јој се рука и нога. Битно је да породица и околина то препознају и пацијента довезу до најближе болнице. Вријеме је кључно због примјене тромболитичке терапије јер давањем лијека долази до отапања тромба и поновног протока крви до мозга. Особа пола сата након што прими лијек поново може да се покреће и говори, а даје се у првих шест сати од удара. Први смо у БиХ почели са примјеном те терапије.

* ГЛАС: Да ли је старосна граница оболијевања помјерена?

ЂАЈИЋ: Све чешће код младих откривамо урођене мане на крвним судовима. Ове године смо имали пацијента од 22 године који је доживио удар.

* ГЛАС: Колико становника годишње доживи удар и колика је смртност у РС?

ЂАЈИЋ: Сваке године имамо око 4.500 новообољелих. То је још велики број и зато нам је циљ да едукујемо становништво и да спроводимо превентивне кампање. На Неуролошкој клиници је, прије реализације пројекта, од удара умирало око 450 пацијената годишње, а сада око 240.

* ГЛАС: Какви су услови лијечења у УКЦ-у РС?

ЂАЈИЋ: Успјешно радимо операције крвних судова врата. Имамо едуковане љекаре и изврсну сарадњу са регионалним здравственим центрима. Приоритет нам је едукација и усавршавање методе уграђивања стентова у крвне судове врата, које радимо неко вријеме.

* ГЛАС: Које нове методе планирате увести?

ЂАЈИЋ: У плану је да ускоро почнемо да радимо механичко вађење тромба из мозга. Када то савладамо, уз све што већ радимо, бићемо раме уз раме са референтним центрима у Европи. Усавршавање је приоритет и планирамо да 48 наших љекара прође едукацију у центрима у Љубљани и Бечу, а циљ је и наставак сарадње са Медицинским факултетом у Бањалуци.

Халид Бешлић

* ГЛАС: Колико су значајни превентивни прегледи?

ЂАЈИЋ: Најбољи примјер значаја тих прегледа је пјевач Халид Бешлић, којем је непланирани преглед спасио живот. С обзиром на то да смо дугогодишњи познаници, наговорио сам га да обави превентивни преглед. Утврдио сам да има 90 одсто сужен крвни суд на врату, а потом му је љекар Зоран Милошевић из Љубљане уградио стент. Бешлић ће у суботу бити наш гост поводом Свјетског дана борбе против можданог удара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана