Владика Григорије: Вјерским лидерима се спочитава да се баве политиком

СРНА
Владика Григорије: Вјерским лидерима се спочитава да се баве политиком

Сарајево - Представници највећих цркава и вјерских заједница у БиХ сматрају да се вјерски лидери у овој земљи налазе у чудној и необичној позицији када је ријеч о политици, јер се од њих тражи да износе политичке ставове, а онда им се спочитава да се баве политиком.

"Кад нам новинари поставе политичка питања, ми изразимо своје мишљење, а онда нам кажу зашто се бавимо политиком. Ако се примакнеш политичарима и сугеришеш им да је народ у тешкој ситуацији, онда те оптуже за блискост са њима, ако се одмакнеш онда те они не слушају", рекао је Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије.

Владика Григорије је на данашњој конференцији за новинаре Међурелигијског вијећа БиХ у Сарајеву истакао да је улога вјерских лидера у том погледу незахвална, али да је важно да сачувају храброст да говоре јасно и отворено.

Према његовим ријечима, врло често постоји утисак као да је вјерски лидер човјек који има могућност да нешто проведе. "Он може само да апелује на људску савјест. Често наши апели оду у жпразнож, што је поразно и за нас и за друштво. Ми можемо да изнесемо мишљење, али не можемо никога приморати, нити хоћемо да приморамо да мисли исто као ми", истакао је владика Григорије.

Наводећи да цркве и вјерске заједнице немају ни војску ни полицију да проводе своје ставове, јер то ради држава, владика Григорије је рекао да све вјере у БиХ имају веома важну улогу у "смиривању страсти".

Надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић рекао је да су се вјерски лидери у БиХ, из комплекса да их не оптужују да се баве политиком, удаљили од политичара.

"Лично, осим на пријемима, немам других контаката. Тиме сам направио пропуст, јер им не могу рећи шта на неки начин требају да одговорно ураде", истакао је Пуљић.

Коментаришући писмо које је Свјетлана Броз послала црквама и вјерским заједницама, у којем апелује да њихови представници у обраћању вјерницима траже од њих да откривају информације о несталим, Пуљић је рекао да је проблем што се у јавности врло често манипулише мртвима ради политичких поена.

"Подржавам и позивам на тражење несталих, али не могу носити одговорност, јер немам средстава да на то могу да утичем. Свјетлана Броз не може од нас очекивати оно што ми не можемо да урадимо. То морају урадити они који имају власт", нагласио је Пуљић.

Он је оцијенио да се у доста ситуација од вјерских лидера превише очекује, али да то не значи да су они изузети од одговорности.

Према његовим ријечима, није истина када одговорни и задужени за тражење несталих у протеклом рату тврде да их не могу да нађу. "Они их требају и морају наћи и не могу жпрати рукеж говорећи да не знају", истакао је Пуљић.

Муфтија сарајевски Хусеин Смајић сматра да се представници вјерских заједница требају бавити политиком у оној мјери колико је та политика од интереса за све људе.

"Нико не треба и не може да нам забрањује да говоримо о јавним кухињама, о незапослености, о нелијечењу људи, о неиспуњавању њихових права. То је наша обавеза", нагласио је Смајић и додао да "није случајно да су се десиле ствари које су се десиле на улицама у Федерацији БиХ".

Он сматра да би представници власти на свим нивоима требало да чешће контактирају са представницима вјерских заједница и питају их шта је то што заједнички могу да ураде да друштво учине просперитетнијим, али да их, нажалост, нико ништа не пита.

"Ја ћу препоручити са јавног мјеста и у џамији и изван џамије да не бирају убудуће људе по странкама, по страначким опредјељенима, него оне који су им учинили или ће учинити добро као људима", рекао је Смајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана