Влада Србије одобрила милионска средства за пројекте у Херцеговини

Срна
Влада Србије одобрила милионска средства за пројекте у Херцеговини

Требиње - Влада Србије је, осим средстава за изградњу вртића у Требињу, за развој ове регије одобрила додатних 21 милион КМ за завршетак путне комуникације од Тјентишта до Фоче, те за изградњу вјерско-духовног центра у Мркоњићима у Поповом пољу, родном мјесту Светог Василија Острошког, рекао је Срни градоначелник Требиња Лука Петровић.

Он је навео да су Градска администрација Требиња и Савез општина и градова источне Херцеговине делегирали пројекте предсједнику Републике Српске Милораду Додику, који их је представио предсједнику Србије Александру Вучићу.

Петровић је истакао да је вриједност инвестиције изградње пута Тјентиште-Фоча 10 милиона евра и да ће реализација пројекта почети ове године.

"Савез општина источне Херцеговине, који окупља седам општина, још је прије три мјесеца донио одлуку да се изради пројектна документација ове путне саобраћајнице. Направили смо пројектни задатак, расписали тендерску процедуру, потписали уговор са Институтом за грађевинарство за израду пројектне документације", нагласио је Петровић.

Он каже да се испорука главног пројекта Тјентиште-Брод на Дрини очекује до почетка јуна.

"Реализацијом овог пројекта, Херцеговина би коначно продисала, успоставили бисмо много снажнију комуникацију Вишеграда и Фоче са југом Херцеговине и, наравно, много бољу комуникацију са Србијом", рекао је Петровић.

Други пројекат који је од регионалног и републичког значаја јесте изградња вјерско-духовног центра у Мркоњићима, коју ће Србија финансирати са 400.000 евра.

"Ово је једна од ставки у средњорочном плану капиталних инвестиција града Требиња, коју смо делегирали Додику, а коју је он даље представио Вучићу. Реализација је у потпуности подржана", навео је Петровић.

Он је истакао да град Требиње припрема конкурсно рјешење у сарадњи са Епархијом Захумско-херцеговачком и приморском и њиховим стручним лицима.

"Желимо да одаберемо најбоље конкурсно рјешење које ће бити извођено од средстава која смо добили од Владе Србије", нагласио је Петровић и додао да ће пројекат обухватити цијело село Мркоњићи.

Он је каже да се предвиђеном динамиком одвијају и радови на дјечијем вртићу "Србија" у требињском насељу Горица.

"Потписан су уговори, урађени армирано бетонски радови на објекту и слиједе завршни послови", рекао је Петровић.

Вучић и Додик ће почетком наредне седмице боравити у Требињу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана