Ванредно повећање јулске пензије од око два одсто

Срна
Ванредно повећање јулске пензије од око два одсто

Теслић - Премијер Републике Српске Радован Вишковић најавио је ванредно повећање пензија за јул од око два одсто, истичући да Влада у садашњем и прошлом мандату води максималну бригу о пензионерима.

Вишковић је појаснио да ће ванредно повећање јулске пензије услиједити на основу процјена Министарства финансија Српске. “Кад год прилив у буџету буде растао, ми ћемо ићи са повећањем пензија”, рекао је Вишковић током паузе сједнице Скупштине Удружења пензионера Републике Српске у Бањи Врућици код Теслића.

Он је подсјетио да је у јануару извршено редовно усклађивање пензија за 2,17 одсто.

Вишковић је навео да су пензије у Српској ниже у односу на земље у региону због тога што је у пензиони систем прихваћен велики број грађана који у одређеним моментима нису ни испуњавали прописане услове.

“Наша пензија за 40 година радног стажа у просјеку износи 550 КМ, што је више од 60 одсто у односу на просјечну плату. Међутим, наша укупна просјечна пензија је 375 КМ и она је на нивоу од 42,5 одсто”, појаснио је Вишковић.

Он напомиње да се мора прихватити чињеница да, када се узме укупан број пензионера и њихове године, пензионер у Републици Српској у просјеку има 29 година радног стажа, док је тај број у свим европским државама преко 40.

Вишковић је истакао да је поносан што се свим тим људима изашло у сусрет и помогло, с обзиром на то да је ријеч о јединим примањима којима су издржавали своје породице.

Он је најавио да Српска први пут у свој систем уводи модел према узору на Србију, према којем ће директор Фонда направити правилник на основу којег ће бити омогућено бањско лијечење пензионерима који имају здравствене проблеме и мала примања.

“Удружење пензионера ће слати приједлоге Фонду ПИО, који ће располагати средствима која ће обезбиједити Влада. Желимо да тако овој категорији пензионера омогућимо и ту врсту помоћи”, нагласио је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана