Ванредна ситуација у Српцу

Д. Ј. - А. Ј.
Ванредна ситуација у Српцу

Бањалука - Општински штаб за ванредне ситуације у Српцу прогласио је јуче ванредну ситуацију због најављених падавина и квара на пумпама у црпној станици Ина.

Командант штаба и начелник Српца Драго Ћирић нагласио је да од три агрегата у поменутој црпној станици ради само један и то смањеним капацитетом, док су преостала два у квару. Због тога су упутили хитан допис Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и јавној установи "Воде Српске".

- Киша која је падала протекле седмице проузроковала је пораст водостаја, а ако такав тренд буде настављен у наредним данима, црпна станица неће моћи прихватити сву воду, због чега хитно морамо реаговати - додао је Ћирић.

Цивилна заштита у Бијељини упозорила је становништво на опасност од поплава и сугерисала да склоне материјална добра која би могла бити заплављена.

- С обзиром на висок ниво подземних вода, засићеност земље влагом и висок водостај свих водотока на подручју града, потенцијално је присутна опасност од изливања ријека због прогнозирања нових падавина - навела је Цивилна заштита у Бијељини.

Из Републичке управе Цивилне заштите саопштено је да ће пораст водостаја у сјеверном дијелу Српске, посебно Босне и Врбаса, знатно ублажити захлађење и формирање сњежног покривача.

Обилан снијег и олујни вјетар

За данас су прогнозиране врло обилне падавине уз нагло захлађење. У већини предјела падаће снијег уз брзи пораст сњежног покривача. Очекује се десет до 30 центиметара снијега, а на планинама би могао достићи и пола метра. У Херцеговини, западним и сјеверозападним подручјима БиХ могући су олујни удари вјетра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана