Упаљен наранџасти аларм, жива се пење до 40 степени

Милијана Латиновић, дописници
Упаљен наранџасти аларм, жива се пење до 40 степени

Бањалука - Високе температуре већ данима поправљају овогодишње рекорде, а због очекиваног тропског таласа за подручје РС укључен је наранџасти метеоаларм, који подразумијева опасност за становништво.

Метеоролози су због очекиваног раста температуре препоручили посебан опрез, праћење временске прогнозе и поштивање савјета надлежних служби.

- Најврелији дан у овом топлотном таласу биће сутра, када ће жива у термометру у појединим мјестима скочити и до 40 степени - рекли су у Хидрометеоролошком заводу РС.

Због тропских температура јуче су се на улицама могли срести само становници који су обављали неодложне послове. Спас од високих температура становници широм Српске потражили су у затвореним просторима и на градским купалиштима, која су врвјела од купача свих узраста.

Бањалучани које смо затекли на обалама Врбаса кажу да је ријека најбољи лијек против жеге. Упркос упозорењима да вода није препоручљива за купање, из часа у час купача је било све више.

- Током дана вријеме проводимо поред ријеке јер је много пријатније, а навече се трудимо да изведемо дјецу ван града. Врбас је међу најчистијим ријекама и ни најмање не страхујем када је ријеч о хигијенској исправности воде - каже Драгана Малешић, која је са малишанима уживала на градској плажи Абација.

Жега и спарина натјерале су становнике Градишке да потраже расхлађење на купалиштима. Најпопуларније је "Острво на Сави", гдје су већ постављене лежаљке и сунцобрани. Велики број купача вријеме проводи и на језеру Ламинци. Бојан Јанковић каже да готово сваки дан проводи на обали Саве.

- Свакодневно долазим на Саву јер ми је најближе, а викендом сам на језеру Ламинци. То су тренутно два купалишта идеална за освјежење - рекао је Јанковић.

Иако немају уређене градске плаже, Приједорчани љето проводе на обалама Сане. Друга опција су базени "Аква планет".

- Свако ко се жели расхладити, лако себи пронађе угодно мјесто поред ријеке - рекли су Приједорчани које смо затекли на купању.

Начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Приједор Милица Отковић потврдила је да је вода бактериолошки исправна.

- Нове узорке узећемо током седмице, будући да се очекује талас врућина, а тиме и интензивнија сезона купања - додала је Отковићева.

Добојлије вријеме углавном проводе у Спортско-рекреационом центру "Џунгла".

- Расхлађујемо се овдје на базенима или једноставно на селу у некој хладовини - казала је Марина Божовић.

Прњаворчани љето проводе на обалама Укрине или на базену у насељу Доња Илова. Спас од врућина Српчани проналазе на градским базенима "Посејдон" и Спортско-рекреационом центру Бардача. Велики број купача и туриста из свих крајева освјежење су пронашли у Туристичко-рекреационом центру "Балкана" код Мркоњић Града, а запослени кажу да викендом ово мјесто посјети на хиљаде туриста.

Савјети љекара

 

- Пијте довољно течности  

- Једите што више воћа и поврћа  

- Носите лагану одјећу свијетлих боја  

- Заштитите се шеширом или капом  

Носите сунчане наочаре  

 

Домови здравља

У домовима здравља широм РС истичу да се свакодневно јављају пацијенти са тегобама узрокованим топлотним таласом, али да ситуација још није алармантна. Љекари препоручују избјегавање боравка на отвореном у периоду између 11 и 17 часова. У Служби хитне помоћи у Бијељини казали су да се број пацијената због топлотног таласа повећао за око 30 одсто.

- Најчешћи симптоми са којима пацијенти долазе су вртоглавица, повишен крвни притисак и хроничне болести - казао је љекар Славко Јовић.

 

Термометар

Читатељка "Гласа Српске" из Бањалуке послала нам је јуче фотографију термометра који показује 39 степени Целзијуса, иако је температура према званичним подацима била нижа за неколико степени. Она је напоменула да је температура мјерена у хладовини.

Прогноза за наредна три дана

                          Уторак Сриједа Четвртак

Бањалука               37           39       28

Градишка              33           33       23

Приједор               36            38      26

Добој                     36           38       29                                     

Бијељина               37           40       29

Требиње                36           37       35

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана