U područnim školama voda i dalje neispravna

Marina Čigoja
U područnim školama voda i dalje neispravna

BANjA LUKA - Zbog dotrajalih bunara đaci u većini područnih škola u Srpskoj ni početkom ove školske godine neće imati higijenski ispravnu vodu.

Posljednje analize vode u školama koje je početkom 2009. sproveo Institut za zaštitu zdravlja RS, a kojima je bilo obuhvaćeno 199 uglavnom područnih škola, pokazale su da je voda bila ispravna samo u 25 škola.

Početkom prošle školske godine zdravstveno-sanitarni inspektori su uzeli uzorke vode u 148 škola na području 18 opština. Od 111 završenih laboratorijskih ispitivanja, 34 su bila ispravna, a 77 pokazala su mikrobiološku neispravnost.  

Ministarstvo prosvjete i kulture RS obezbijedilo je iz Razvojnog programa Republike Srpske 400.000 maraka za snabdijevanje škola ispravnom vodom za piće a u toku je priprema za pokretanje postupka javne nabavke za realizaciju ovog projekta.

Prema riječima portparola ovog ministarstva Spomenke Miljković, odobrenim novcem planirano je da se izgrade novi bunari ili obnove i očiste postojeći školski bunari.

- Biće izgrađeni novi bunari u 13 škola a sanirani u 54 škole - rekla je Miljkovićeva.

Ona je dodala da je za svaki pojedinačni kopani bunar i školski objekat Institut predložio mjere popravke s ciljem poboljšanja kvaliteta i higijenske ispravnosti vode.

- Uzimajući u obzir broj učenika u školama u kojim je uzet uzorak vode i predviđenu racionalizaciju školske mreže, te mjere predložene na rješavanju problema, utvrđeno je da će se na 94 školska objekata primijeniti predložene mjere - kazala je Miljkovićeva.

Dodala da je u 50 škola potrebna obnova školskog bunara, u 13 škola izgradnja novog bunara, dok je u 12 škola potrebna ugradnja prečišćivača i hlorinatora.

- Za 15 škola jedino rješenje je priključenje na lokalni vodovod a u četiri je potrebno čišćenje, dezinfekcija bunara i hlorisanje vode - istakla je Miljkovićeva.

Zdravstveno-sanitarna inspekcija ranijih godina pred početak školske godine provjeravala je ispravnost vode u školama, a prema riječima glavnog republičkog zdravstevno-sanitarnog inspektora Desimira Miljića još uvijek nije odlučeno da li će i kada ove godine biti rađene analize.

- Razlog za to je novac koji Inspektorat trenutno nema. Dosada smo mi to radili o svom trošku ali sada nismo u mogućnosti - kaže Miljić.

Opštine

Ministarstvo prosvjete i kulture RS je, u skladu sa izvještajem Instituta za zaštitu zdravlja RS, zatražilo i od opština na čijoj se teritoriji škole nalaze da organ nadležan za vodosnabdijevanje zadužen da snimi stanje školskog bunara i predloži hitne mjere za sanaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana