У подручним школама вода и даље неисправна

Марина Чигоја
У подручним школама вода и даље неисправна

БAЊA ЛУКA - Због дотрајалих бунара ђаци у већини подручних школа у Српској ни почетком ове школске године неће имати хигијенски исправну воду.

Посљедње анализе воде у школама које је почетком 2009. спровео Институт за заштиту здравља РС, а којима је било обухваћено 199 углавном подручних школа, показале су да је вода била исправна само у 25 школа.

Почетком прошле школске године здравствено-санитарни инспектори су узели узорке воде у 148 школа на подручју 18 општина. Од 111 завршених лабораторијских испитивања, 34 су била исправна, а 77 показала су микробиолошку неисправност.  

Министарство просвјете и културе РС обезбиједило је из Развојног програма Републике Српске 400.000 марака за снабдијевање школа исправном водом за пиће а у току је припрема за покретање поступка јавне набавке за реализацију овог пројекта.

Према ријечима портпарола овог министарства Споменке Миљковић, одобреним новцем планирано је да се изграде нови бунари или обнове и очисте постојећи школски бунари.

- Биће изграђени нови бунари у 13 школа а санирани у 54 школе - рекла је Миљковићева.

Она је додала да је за сваки појединачни копани бунар и школски објекат Институт предложио мјере поправке с циљем побољшања квалитета и хигијенске исправности воде.

- Узимајући у обзир број ученика у школама у којим је узет узорак воде и предвиђену рационализацију школске мреже, те мјере предложене на рјешавању проблема, утврђено је да ће се на 94 школска објеката примијенити предложене мјере - казала је Миљковићева.

Додала да је у 50 школа потребна обнова школског бунара, у 13 школа изградња новог бунара, док је у 12 школа потребна уградња пречишћивача и хлоринатора.

- За 15 школа једино рјешење је прикључење на локални водовод а у четири је потребно чишћење, дезинфекција бунара и хлорисање воде - истакла је Миљковићева.

Здравствено-санитарна инспекција ранијих година пред почетак школске године провјеравала је исправност воде у школама, а према ријечима главног републичког здравстевно-санитарног инспектора Десимира Миљића још увијек није одлучено да ли ће и када ове године бити рађене анализе.

- Разлог за то је новац који Инспекторат тренутно нема. Досада смо ми то радили о свом трошку али сада нисмо у могућности - каже Миљић.

Општине

Министарство просвјете и културе РС је, у складу са извјештајем Института за заштиту здравља РС, затражило и од општина на чијој се територији школе налазе да орган надлежан за водоснабдијевање задужен да сними стање школског бунара и предложи хитне мјере за санацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана