У клупама у РС 137.000 ђака

Анита Јанковић и дописници
У клупама у РС 137.000 ђака

Бањалука - Школско звоно огласило је јуче почетак наставе у свим школама у РС, а 137.000 ђака је учионице и школска дворишта испунило смијехом и грајом.

Први септембар донио је гужве на улицама и у аутобусима, а почетак школске године видљив је и по бројним полицајцима који на путевима контролишу саобраћај. Предсједник Владе РС Жељка Цвијановић, гостујући јуче на пријему за првачиће у ОШ "Десанка Максимовић" у Трну код Лакташа, рекла је да је почетак наставе велики изазов за све ђаке.

- Драго ми је што сваке године организовањем приредби почиње школска година и што смо упркос кризи успјели обезбиједити редовне плате просвјетним радницима. У наредном периоду ћемо радити на модернизацији наставног процеса и реформи образовања на свим нивоима - поручила је Цвијановићева и додала да је до сада у образовање уложено више од 126,5 милиона марака.

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић потврдио је новинарима да је настава отпочела у свих 187 основних и 92 средње школе. Истакао је да је у први разред основне школе ове године уписано 86 ђака мање него лани.

- И ове године имамо проблем са сеоским срединама, односно подручним одјељењима. У 57 подручних школа није уписано ниједно дијете, док је у 80 школа уписан само по један ђак - рекао је Малешевић и додао да ће највјероватније

и у наредној години доћи до гашења неких подручних одјељења иако је ове године угашено десет таквих школа.

Мајка Лидија Миловановић из Трна јуче је упутила троје дјеце у школу, међу њима близанце, ђаке прваке.

- Припремање дјеце у школу је за мајке посебан доживљај. Испуњена сам срећом и поносом - каже Миловановићева.

Њени шестогодишњи синови Давид и Јован су први пут сјели у ђачке клупе и кажу да се претјерано не радују школи.

- Мораћемо рано устајати и радити домаће задатке, због чега ћемо се мање играти и гледати цртане филмове, али упознаћемо нове другаре - кажу углас Давид и Јован Миловановић.

Више од 1.900 фочанских ђака сјело је јуче у клупе, а највише радости је било на пријему првачића. Учитељи су им поручили да је у школи најважнији ред, рад и дисциплина, али да неће мањкати ни игре и дружења. Начелник Одјељења за друштвене дјелатности града Бијељина Славко Башић је рекао да је уписано 953 првачића, што је мање него претходних година.

Свих 3.573 ђака са подручја општине Градишке сјели су јуче у клупе. Начелник ове општине Зоран Латиновић уручио је у ОШ "Свети Сава" у Дубравама поклоне првачићима и уџбенике дјеци ромске националности. Весело је било и у србачким школама, а Удружење грађана Ц.Е.З.А.Р. уручило је 75 пакета са торбама и школским прибором дјеци из социјално угрожених и вишечланих породица.

Настава у првом полугодишту школске 2015/2016. завршава се 31. децембра. Друго полугодиште почеће 25. јануара и трајаће до 17. јуна.

Бојкот

Ђаци бошњачке националности данас ће сјести у клупе у ОШ "Милан Ракић" у Которском код Добоја, а рјешење за босански језик, на коме инсистирају, тражиће током школске године. Родитељи су истакли да је у распореду писало "бошњачки језик" да би бојкотовали наставу до даљег.

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић је рекао да нигдје није потенцирао да се језик зове бошњачки, већ језик бошњачког народа, како пише у Уставу РС, наводећи да ће дјеца користити уџбенике које су до сада користили. Осим у Которском, у школске клупе јуче нису сјели ни ученици бошњачке националности у Врбањцима и Коњевић Пољу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана