У Сарајеву отворена изложба и представљена књига о жртвама холокауста

Срна

Сарајево - У Сарајеву је вечерас отворена изложба и представљена књига о жртвама Холокауста из БиХ и Аустрије.

Аутори изложбе “Жртве Холокауста из Аустрије и БиХ: портрети и сјећања” и истоимене књиге су Аниса Хасанхоџић и Рифет Рустемовић, научни сарадници у Академији наука Аустрије, а организатор овог догађаја Аустријски културни форум Сарајево, у сарадњи са Јеврејским културно-просвјетним и хуманитарним друштвом “Ла Беневоленсија”.

Изложба његује транснационалну културу сјећања, представљајући на 22 панела, путем текста, докумената и фотографија, животне судбине жртава и страдалника Холокауста из Аустрије и БиХ, с нарочитим фокусом на Јевреје из Аустрије, који су након 1938. године као емигранти дошли у Југославију, те су, као избјеглице боравили и у градовима БиХ - Бањи Слатини код Бањалуке, Шамцу, Брчком, Чапљини, Дервенти и Гацку.

Говорећи о књизи, Хасанхоџићева је рекла да је у њој представљено 18 жртава Холокауста из БиХ.

Према њеним ријечима, књига “Жртве Холокауста из Аустрије и БиХ: портрети и сјећања” наставак је истраживања које су она и Рустемовић објавили 2015. године у књизи “Траговима наших комшија: Јевреји у БиХ и Холокауст” која се бавила историјом Јевреја у 15 градова у БиХ.

“Наш је циљ да се то не заборави, да наредне генерације могу нешто прочитати о томе”, поручила је Хасанхоџићева.

Изложба је отворена у сарајевској галерији “Нови храм”, а промоција књиге одржана је у Јеврејској општини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана