У Републици Српској уписано 9.600 првачића

nezavisne.com
У Републици Српској уписано 9.600 првачића

Бањалука - У Републици Српској у априлу и мају уписано је 9.600 ученика у први разред основне школе у наредну школску годину, саопштено је из Министарства просвјете и културе Српске.

Према подацима које су Министарству доставиле основне школе, највише уписане дјеце је у Бањалуци 1.919 ученика, затим у Бијељини 927, Приједору 549, те у Добоју 546 ученика.

Најмање ученика уписано је у Трнову и Оштрој Луци, односно по два првачића.

Највише првачића биће у бањалучкој Основној школи “Бранко Радичевић” - 222 ученика, затим у бијељинским основним школама “Кнез Иво од Семберије” - 194 ученика и “Свети Сава” - 173 ученика.

Најмање ученика уписано је у основним школама “Јосиф Панчић” Козица, Оштра Лука и “Свети Сава” Трново - по два ученика, те “Раде Маријанац” Стројице, Шипово, гдје су уписана три ученика.

За школску 2018/2019. годину није било уписа ученика у 77 подручних одјељења, у 93 подручна одјељења уписан је по један ученик, док су у 73 подручна одјељења уписана по два ученика.

У прошлој школској години наставу у основним школама похађало је укупно 92.252 ученика распоређених у 5.121 одјељење.

Према Закону о основном васпитању и образовању, у први разред уписују се дјеца која закључно са 31. августом текуће године навршавају шест година.

На захтјев родитеља, у први разред могу бити уписана и дјеца која до краја ове године навршавају шест година, уколико комисија за упис дјеце у први разред процијени да је дијете спремно за полазак у школу.

У изузетним случајевима, у први разред се могу уписати дјеца млађа од шест година или се може одгодити упис, уколико комисија за упис дјеце у први разред процијени да је то у најбољем интересу дјетета.

У први разред уписује се и дијете старије од шест година које због болести или других разлога није било уписано у школу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана