У Ниш допремљена чесма - поклон града Требиња

Aгенције
У Ниш допремљена чесма - поклон града Требиња

Ниш - У Ниш је вечерас, поводом обиљежавања годишњице Миланског едикта, а у оквиру акције "17 чесама за 17 вијекова хришћанства", допремљена чесма из Републике Српске, поклон града Требиња.Чесма, коју је од билећког камена израдила фирма "Поробић" из Требиња, наредних дана биће монтирана у ужем центру Ниша, у близини Дома здравља.

Сарадња између Требиња и нишке градске општине Медијана успостављена је 27. фебруара ове године, када су Требињци најавили да ће Нишу даровати чесму од херцеговачког камена и тако се укључити у прославу 17 вијекова од доношења Миланског едикта.

Градска општина Медијана је поводом обиљежавања овог великог јубилеја у сарадњи са неколико градова и институција покренула акцију постављања "17 чесама за 17 година хришћанства".

Међу дародавцима је Његова светост патријарх српски Иринеј, као и општине побратими - Пирот, Књажевац, Зајечар, Крагујевац, Требиње из Републике Српске, Грац из Аустрије, Копривштица из Бугарске, као и бројне институције.

У Нишу се ове године обиљежава 17 вијекова од доношења Миланског едикта, акта којим је проглашена вјерска равноправност и престанак прогона хришћана, који је трајао 300 година. Овај акт су у данашњем Милану потписали римски цареви Константин Велики и Лициније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана