У Источном Сарајеву промовисано 25 доктора наукаисточно

Срна
У Источном Сарајеву промовисано 25 доктора наукаисточно

Сарајево - На Универзитету у Источном Сарајеву данас је промовисано 25 нових доктора наука, а за почасног доктора наука Универзитета проглашен је професор Миломир Нинковић, угледни свјетски хирург који је започео каријеру на овом универзитету.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић рекао је на свечаности, одржаној поводом Дана овог универизета, да сви могу бити поносни на успјехе које је Универзитет остварио током протеклих 25 година рада.


Он је подсјетио да је Универзитет у Источном Сарајеву смјештен у 10 градова, односно да овоме универзитету гравитира 35 општина из Републике Српске.

Грујић је напоменуо да је прије 25 година на овоме универзитету почео рад са врло скромним кадровским и материјалним могућностима, а данас наставу изводи 841 професор и асистент, односно 75 одсто наставе изводе властити кадрови.

Према његовим ријечима, сви факултети Универзитета у Источном Сарајеву опремљени су најсавременијом истраживачком и опремом за извођење наставног процеса, што даје могућности за даље унапређење рада.

Грујић је истакао да је на овом универзитету формирано више научноистраживачких центара, чији је задатак јачање фундаменталних и примјењених истраживања, трансфер знања и иновације у реалном сектору.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву је подсјетио да се у протеклих 25 година водило рачуна о унапређењу студентског стандарда, те да су уз помоћ Владе Републике Српске изграђени нови студентски домови и реновирани постојећи на Палама, у Фочи и Требињу.

"У овоме сектору морамо и даље наставити своје активности и настојати заједно са Владом Републике Српске да буде обезбијеђено побољшање студентског стандарда у Зворнику, Лукавици, Бијељини и Добоју. Очекује се да ће Влада Републике Српске о томе водити бригу и да ће обезбиједити средства за рјешавање овог питања, као и других финансијских потреба овога универзитета", истакао је Грујић на свечаности у амфитеатру Електротехничког факултета.

Европска ректорска конференција акредитовала је Универзитет у Источном Сарајеву 2003. године, а 2012. године као први јавни универзитет у БиХ акредитован је и од домаће Агенције за акредитацију високошколских установа.

Грујић је навео да је за успјех у организацији научноистраживачког рада добијен још један сертификат који је додијелила Европска комисија.

"Током прошле и ове године извршена је модернизација наставних планова и програма на првом и другом циклусу, што је окончано релинценцирањем постојећих и нових студијских програма код Министарства просвјете и културе Српске", додао је Грујић.

Он је истакао да су започете активности на акредитацији студијских програма првог, другог и трећег циклуса, чији се завршетак очекује током 2018. године.

До сада су на 15 факултета и двије академије овог универзитета дипломирала 10.772 студента, магистарске радове је одбранило 815 студената и 319 студената је докторирало.

На Универзитету у Источном Сарајеву за протеклих 25 година студирали су студенти из свих бивших република СФР Југославије, а највише из Републике Српске и ФБиХ, те Србије и Црне Горе.

У школској 2016/2017. години на овом универзитету студира око 15.000 студената, који су уписани на 47 студијских програма првог, 47 програма другог и шест студијских програма трећег циклуса, те укупно 196 студената који су пријавили докторске дисертације према Закону о универзитету.

Грујић је истакао да је изузетна част да поздрави нове докторе наука који су докторске дисертације одбранили на овом универзитету, те им честитао на постигнутим резултатима, а уручене су им и дипломе.

"Ваш пут ка овим изузетном достигнућу у каријери није био лаган, а Универзитет је добио 25 нових научно-истраживачких радника и будућих професора", истакао је он.

Свечаности су присуствовали помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Радмила Пејић, градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић, начелници општина у саставу града, представници јавног и културног живота, проректори, декани и студенти, као и остали запослени на Универзитету у Источном Сарајеву и други гости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана