Свједочење о силовању Српкиња у логору Дретељ

Срна
Свједочење о силовању Српкиња у логору Дретељ

Сарајево - У наставку суђења Ивану Медићу и Тонћи Рајичу за злочин почињен у логору Дретељ код Чапљине, свједок Тужилаштва БиХ Дамир Глоговац говорио је о заточеништву и сазнањима о силованим женама српске националности.

Глоговац је рекао да су 1992. године њега и његовог оца припадници Хрватских одбрамбених снага /ХОС/ одвели у логор Дретељ јер им је неко рекао да су снајперисти.

Свједок је казао да га је по доласку у логор испитао извјесни Сајо Хорозовић, који је, како је сазнао од других војника, био надређени. Он га је испитивао о наоружању, а потом позвао двојицу војника који су дошли са старом машиницом за шишање.

"Почели су нас бријати. Другом затворенику су тада резали тјеме главе. Смијали су му се и резали га. Сајо је рекао да ће и мени тако ако не кажем гдје се налази наоружање", присјетио се свједок.

Он је казао да су затвореницима облачили униформе када су долазили медији да снимају дешавања у логору, те су их представљали као војнике, а не као цивиле, преноси Бирн.

Глоговац је казао да је у логору провео 47 дана. Његова мајка, која је била Хрватица, тражила је "везе" да пусте њега и његовог оца.

Он је рекао да је отац пуштен кући, а да је он "остављен као гаранција".

"Оставили су ме као припадника ХОС-а. Имао сам и пушку, али без муниције. Радио сам као стражар, надгледао жене", испричао је свједок.

Он је рекао да је међу припадницима ХОС-а у том периоду био и Тонћи Рајич из Мостара, као и Иван Медић звани Поскок.

Глоговац је казао да је често било покушаја да војници улазе код жена које су, како је рекао, жељели силовати. У томе их је углавном спречавао свједок Д, којег је Глоговац обавјештавао када би долазило до проблема.

Свједок се, такође, присјетио жене заштићеног свједока "А", коју су, како тврди, војници најчешће изводили, те додао да су све жене пропале физички и психички.

Одговарајући на питање одбране, свједок је рекао да Иван Медић није био међу војницима који су одвели њега и његовог оца у Дретељ.

Оптужница терети Медића и Рајича да су од 5. маја до 17. августа 1992. године, као припадници Хрватских одбрамбених снага /ХОС/ и ХВО учествовали у незаконитом затварању, нечовјечном поступању, пљачкању имовине, те присиљавању на сексуални однос цивила српске националности у логору Дретељ.

Суђење се наставља 9. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана