Студенти са инвалидитетом не могу у нове собе

Драгана Келеч
Студенти са инвалидитетом не могу у нове собе

Бањалука - Међу будућим станарима четвртог павиљона Студентског центра "Никола Тесла" у Бањалуци неће бити студената са инвалидитетом, јер ниједна соба није за њих прилагођена.

Савремено опремљена зграда одавно плијени пажњу и одушевљење младих, који нестрпљиво очекују да им отвори своја врата. Многи желе да конкуришу управо за смјештај у том павиљону који би прије октобра требало да буде усељив.

Изграђене су и приступне рампе за студенте са инвалидитетом, који су се такође веселили што ће добити нови дом. Нажалост, њиховом одушевљењу брзо је дошао крај.

Собе, али ни купатила у новом дому нису прилагођене особама које се могу кретати једино уз помоћ инвалидских колица.

- Разочарани смо што у новом четвртом павиљону нису омогућени услови за живот студената са инвалидитетом - поручује студент треће године социјалног рада на бањалучком Факултету политичких наука Огњен Ранисавић, који је особа са инвалидитетом.

Ранисавић истиче да је ово огроман пропуст и да један овакав објекат мора посједовати собе за студенте са инвалидитетом.

- Очекивали смо да ће све бити изграђено тако да се лица са инвалидитетом несметано по њему могу кретати и нормално живјети. Нелогично је да су направили нову зграду, а да нису обратили пажњу на те ствари - истакао је Ранисавић.

Он поручује надлежнима да им студенти са инвалидитетом стоје на располагању уколико одлуче да исправе овај пропуст.

- Нико од нас не може боље знати шта је потребно лицима са инвалидитетом. Физичке баријере и неприлагођени простори су нам један од највећих проблема и спремни смо да се заједно против њих боримо - додао је Ранисавић.

Ректор Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга каже да собе за студенте са инвалидитетом постоје у трећем павиљону СЦ "Никола Тесла". Ту је, како каже, на располагању 12 соба, односно 48 кревета, које су у потпуности опремљене и прилагођене тој категорији студената.

- Данас на Универзитету у Бањалуци студира укупно 42 студента са инвалидитетом, од којих осморо користи наведене собе. Ако у будућности буду расле потребе за смјештајним капацитетима за ту категорију студената, Универзитет ће учинити све потребно у том правцу - истакао је Матаруга.

Додао је и да је Универзитет у Бањалуци 11. августа упутио Одјељењу за просторно уређење града Бањалуке захтјев за добијање употребне дозволе за четврти павиљон. У року од 15 дана од датума предаје захтјева требало би да буде, како каже, формирана комисија за обављање техничког прегледа, послије чега слиједи преглед објекта.

- Очекујемо да ће тај посао бити ускоро завршен, чиме ће бити створени услови да четврти павиљон прије почетка нове академске године прими своје прве станаре - додао је Матаруга.

Трошкови

У изградњу четвртог павиљона Студентског центра "Никола Тесла" уложено је 7,53 милиона марака. У то нису урачунати трошкови за набавку намјештаја, који ће коштати 1,1 милион марака.

Четврти павиљон има:

- 140 соба и 280 кревета

- кухиње на сваком спрату

- студентско позориште

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана