Страни студенти на стручном усавршавању у компанији м:тел

Глас Српске
Страни студенти на стручном усавршавању у компанији м:тел

М:тел, као друштвено одговорна компанија, поред подршке коју пружа појединцима и колективима у БиХ, успјешно сарађује и са Удружењем за међународну размјену студената IAESTE. Сарадња која траје већ пуних 14 година омогућава долазак страних студената на праксу, али и одлазак студената из наше земље на стручно усавршавање у иностранство.

На овај начин најбољи студенти електротехнике из цијелог свијета долазе у компанију м:тел гдје, уз искусне менторе, стичу практична знања у области информационих технологија и телекомуникација.  Иако је стручно усавршавање у компанији примаран разлог њиховог боравка, студенти имају прилику упознати традицију и културу земље у коју долазе, те своја позитивна искуства пренијети по повратку у матичну државу. Колико је овај вид размјене студената значајна подршка младим људима, најбоље говоре искуства тројице студената који ове године бораве у БиХ и своју праксу обављају у компанији м:тел.

Гуннар Лид долази из Осла у Норвешкој и дипломац је на Универзитету НТНУ у области електротехнике. Сматра да ће, за вријеме боравка у великој телекомуникационој компанији каква је м:тел, много тога научити.

„Већ сам имао прилику да видим једну од базних станица последње генерације и нови дата центар у Бањалуци, гдје су ми сарадници компаније детаљно објаснили како је текао рад на њиховом оспособљавању, али и изазовима с којима су се сусретали", рекао је Лид.

Према његовим ријечима, то је била сјајна шанса да научи доста о овом виду технологије, а када је у канцеларији каже да воли читати и проучавати стручну литературу. Сигуран је да ће искуство у компанији м:тел бити релевантно за његову каријеру инжењера електротехнике.

„Волио бих да радим у телекомуникацијској компанији, јер ме технологија јако интересује. Искуство стечено у компанији у иностранству се сматра врло корисним приликом пријаве за посао у мојој земљи. Такође, знања која сам стекао овдје су јако вриједна", наводи он.

Иако је кратко у БиХ, одушевљен је оним што је до сада видио, а поред обављања праксе у компанији,  присуствао је културним дешавањима и био актер спортских и рекреативних активности.

„Недавно смо ишли играти паинтбалл у околини града, а протеклог викенда организован је скуп за све студенте на размјени у Босни и Херцеговини, гдје је представљена кухиња из свих крајева свијета. Планирамо да идемо на рафтинг, а били смо и на Демофесту", додаје он.

Крзyсзтоф Целмер је завршио основне студије електротехнике на пољском Познан универзитету за технологију, на којем је одлучио наставити школовање и уписао мастер студије. Распоређен је у одјељење за технику компаније м:тел, гдје уз помоћ ментора, обавља послове цртања мапа и постављања садржаја Гоогле еартх и гео сервере.

„Раније сам био упознат са многим CAD софтверима, али не и са Autocad MAP 3D и TeleCAD GIS, тако да ми је јако драго што имам прилику да се овдје бавим тиме", каже он.

У Познану ради као дизајнер електричних инсталација и енергетских мрежа и сигуран је да ће сва знања о оптичким кабловима и цртању мапа која стекне у м:телу у будућности бити корисна за њега.

„Нисам имао никакву шансу да прије овога стекнем слична знања и јако ми је драго што могу научити нешто ново и корисно", наглашава он.

Наводи да стиже и да се дружи са осталим IAESTE приправницима и ужива у многим догађајима које су им чланови ове организације испланирали за вријеме боравка у БиХ.

„У јулу је већина тих догађаја била баш овдје у Бањалуци и заиста сам се одлично забавио. Уживао сам у разгледању града и музичким фестивалима. Један викенд смо провели у Јајцу гдје сам видио водопаде, који су стварно импресивни. У августу имамо планиране посјете Сарајеву, Мостару и Београду", рекао је он.

Павел Коварик долази из Чешке гдје је прошлог мјесеца дипломирао на Факултету за електротехнику Техничког универзитета у Прагу. Има јако позитивне утиске о компанији м:тел, гдје ради у одјељењу које је задужено за оптичке преносне мреже. Нарочито важном истиче улогу ментора који му даје објашњења о принципима и уређајима који се односе на ову мрежу.

„Прије него што сам дошао овдје нисам имао радног искуства, тако да нисам ни знао у којој бих области електротехнике волио да радим. Током праксе у м:тел-у схватио сам да су ми оптичке мреже јако занимљиве, па бих волио да покушам пронаћи посао у овој области", истиче он.

Наглашава да је изузетно задовољан боравком у Бањалуци и бројним садржајима које им сваког викенда организују.

„Роштиљали смо на обали Врбаса, а били смо и на Зеленковцу један викенд и спавали у бунгаловима. Природа је тамо заиста јако лијепа. Посјетили смо и два фестивала и музеј. Све је то заиста било јако лијепо", одушевљено каже Павел.

м:тел – имате пријатеље!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана