Столицу због поправног грије 4.500 ученика

Милијана Латиновић
Столицу због поправног грије 4.500 ученика

Бањалука - Хиљаде ђака у Српској који су зарадили јединице на крају школске године ових дана загријали су столицу иако распуст још траје, јер се ближи поправни испит.

Према подацима Републичког педагошког завода, до краја мјесеца за позитивну оцјену бориће се укупно 4.548 ученика, за које је већ почела припремна настава.

- Школе су обавезне да организују десет часова припремне наставе из сваког предмета из којег су ученици упућени на поправни испит. На поправни испит у основном васпитању и образовању је упућено 1.245 ученика или 1,54 одсто, док ће се за позитивну оцјену борити 3.303 средњошколца, односно 8,47 одсто од укупног броја ђака средњих школа у протеклој школској години - рекао је директор Завода Предраг Дамјановић. 

Основцима су највише муке задали математика, српски и енглески језик, а негативну оцјену на крају школске године имало је највише основаца у Бањалуци, Добоју и Источном Сарајеву.

Предсједник Актива директора основних школа у Бањалуци Мирослав Попржен истиче да је увијек било ученика којима не иде математика, тако да број оних који полажу поправни испит не чуди.

- Нема ништа спорно у томе да они који нису савладали градиво током године полажу поправни испит и изборе се за позитивну оцјену. Поправни испит је васпитна мјера да научи онај ко неће, а може - рекао је Попржен.

Да је градиво обимно, али и да многим ученицима тешко пада дружење с књигом, потврђују у Бијељини, гдје ће основци осим из математике на поправни и из историје.

- Поправни су годинама незамисливи без математике, а има и доста ђака са негативном оцјеном из историје. Математика се мора вјежбати сваки дан, а свака лекција из историје учити редовно. Међутим, многи ученици кампањски уче и не успијевају савладати градиво - рекла је предсједница Актива директора основних школа на подручју Бијељине Милица Перковић.

Математика је у прошлој школској години била баук и за већину средњошколаца који се припремају за поправни испит, а осим тога, главобољу су им задавали и физика, српски језик и стручни предмети. Највише средњошколаца на поправни испит излази у Бањалуци, Источном Сарајеву и Требињу.

Предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије Љубан Бајић каже да у Бањалуци има највише средњих школа, те да је зато и највише ученика с негативном оцјеном.

- Из године у годину поправни испит се организује из истих предмета. Мислим да је лоше предзнање из математике које ђаци понесу из основне школе највећи разлог што већина иде на поправни из тог предмета - рекао је Бајић и додао да се из већине предмета поправни испит организује и писмено и усмено.

Предсједник Актива директора средњих школа добојске регије Спасоје Васиљевић каже да је на подручју ове регије око пет одсто средњошколаца упућено на поправни испит.

  • Углавном је ријеч о ђацима који имају негативну оцјену из математике и стручних предмета - рекао је Васиљевић и додао да углавном десет одсто ђака који изађу на испит не ријеши успјешно задатке.

Притисци родитеља

Мирослав Попржен истиче да су и даље присутни огромни притисци родитеља, који на штету свог дјетета по сваку цијену желе да оно добије позитивну оцјену.

- Осим што често вуку наставнике за рукав како би ученику поклонили двојку, нису ријетки ни они који моле за петице како би им дјеца била вуковци иако реално нема основа за то - рекао је Попржен.

Ученици на поправном у основним школама

актив         број ђака                                   предмети

Бањалука          220                            математика и физика

Добој                189                          математика и српски језик

Источно

Сарајево           140                       математика и енглески језик

Градишка         123                      математика и енглески језик

Зворник            109                      математика и српски језик

Бијељина           92                       математика и историја

Требиње            88                      математика и енглески језик

Мркоњић

Град                  80                      математика и енглески језик

Модрича            75                     математика и енглески језик

Козарска

Дубица             65                      математика и српски језик

Приједор          65                     математика и енглески језик

Ученици на поправном у средњим школама

Актив             број ђака                предмети

Бањалука      1.287                         математика и српски језик

Источно

Сарајево       447                   математика и стручни предмети

Требиње     379                       математика и српски језик

Приједор    367                         математика и физика

Бијељина   350                       математика и српски језик

Добој         283                       математика и стручни предмети

Зворник     190                      математика и физика

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана