Смртно страдало 14 лица у Федерацији БиХ протеклих седам мјесеци

Срна
Смртно страдало 14 лица у Федерацији БиХ протеклих седам мјесеци

Сарајево - У протеклих седам мјесеци у пожарима у Федерацији БиХ /ФБиХ/ смртно је страдало 14 лица, троје је теже, а 45 лакше повријеђено, наводи се у информацији Федералне управе цивилне заштите /ФУЦЗ/ која је саопштена на данашњој тематској сједници Владе ФБиХ у Сарајеву.

У информацији се истиче да је у том периоду евидентирано 4.906 пожара, од чега је већина /3.785/ избила на отвореном простору, а опожарено је 5.308,64 хектара шуме, ниског растиња и траве.

Пожари шумског земљишта, суве траве и ниског растиња захватили су подручја Мостара, Неума, Стоца, Равног, Јабланице, Коњица, Читлука, Чапљине, Илијаша, Хаџића, Трнова, Зенице, Какња, Високог, Бихаћа, Босанске Крупе, Цазина, Санског Моста, Кључа, Велике Кладуше, Босанског Петровца, Тузле, Лукавца, Калесије и Грачанице.

На основу извјештаја Федералног оперативног центра цивилне заштите о појавама пожара и праћења стања пожаришта на подручју ФБиХ, видљиво је да је већина пожара отворених простора изазвана намјерно или непажњом грађана, најчешће приликом чишћења и спаљивања биљног отпада.

Предузећа која управљају шумама не предузимају опште мјере заштите од пожара, као што су организовање осматрачко-дојавне службе, израда и одржавање противпожарних просјека и путева, осигурање људства, опреме и средстава за гашење шумских пожара, забрана употребе ватре и других извора паљења на мјестима и просторима гдје би могао да избије пожар.

Отежавајуће околности и проблеми који се свакодневно јављају у сузбијању и гашењу великих шумских пожара у ФБиХ су недостатак одговарајућих планова заштите од пожара који, између осталог, ближе утврђују организацију заштите од пожара и начин употребе ватрогасних јединица, систем јављања и обавјештавања, поступак у случају пожара, техничку опрема и средства потребна за гашење, начин снабдијевања водом, путеве, прилазе и пролазе за гашење, садејство свих ватрогасних јединица које постоје, обавезе кантона, општинских и градских служби за управу и извршавању предвиђених мјера заштите од пожара, те рокове за извршење предвиђених задатака.

Проблеми су и неприступачност пожариштима усљед контаминираности терена минама, недовољан број професионалних ватрогасних јединица, неадекватна кадровска попуњеност и опремљеност, као и застарјелост и недостатак материјално-техничких средстава и опреме за гашење пожара на свим нивоима власти.

У протеклом периоду ФУЦЗ је имала изузетно добру сарадњу са Оружаним снагама БиХ и Министарством безбједности БиХ на ангажовању Оружаних снага у пружању помоћи цивилним органима у реаговању на природне или друге несреће на подручју ФБиХ и ангажовању хеликоптера у гашењу пожара из ваздуха.

На данашњој тематској сједници Владе ФБиХ посебно је било ријечи о ситуацији на подручју Херцеговачко-неретванског кантона гдје је за протеклих седам мјесеци регистровано 1.659 пожара којима је опожарено 4.869,10 хектара.

Пожар на планини Чврсници у општини Јабланица, највећег обима и интензитета, настао је усљед удара грома, и због неприступачног терена још није угашен.

Влада ФБиХ усвојила је информацију о стању на пожариштима и предузетим активностима на подручју ФБиХ и задужила ФУЦЗ да континуирано прати стање угрожености људи и материјалних добара изазвано пожарима на отвореном простору и благовремено предузима потребне мјере на смањењу пожарне опасности и ризика од пожара на подручју ФБиХ.

Ова управа је задужена да све своје расположиве људске и материјалне ресурсе стави на располагање и пружа помоћ у гашењу пожара на угроженим подручјима.

ФУЦЗ треба да, у сарадњи с Министарством безбједности БиХ и Министарством одбране БиХ, покрене иницијативу за измјене и допуне Стандардних оперативних процедура ангажовања Оружаних снага БиХ на пружању помоћи цивилним органима у реаговању на природне или друге несреће, којом би ове процедуре биле поједностављене, а вријеме потребно за њихову примјену скраћено.

Општински и кантонални штабови цивилне заштите задужени су да предузиму све потребне радње из своје надлежности на усмјеравању и непосредном организовању и провођењу мјера и активности које се односе на заштиту од пожара на подручју општине, града и кантона, те да редовно разматрају стање у овој области с циљем предузимања и отклањања утврђених недостатака, односно за унапређење мјера заштите од пожара.

Кантоналне управе, општинске и градске службе цивилне заштите дужне су да, у складу са материјалним могућностима, убрзају активности на попуњавању, оспособљавању и опремању професионалних и добровољних ватрогасних јединица у складу са процјенама угрожености заштите од пожара општина, града и кантона.

Правним субјектима општине Јабланица наређено је да ставе на располагање сву потребну механизацију и опрему за гашење пожара, ради нормализације живота становника на овом подручју.

Становницима ове општине наложено је да Општинском штабу цивилне заштите ставе на располагање сва расположива средства и опрему потребну за гашење пожара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана