Šansu za ozdravljenje dobilo 16 mališana

Milijana Latinović
Šansu za ozdravljenje dobilo 16 mališana

Banjaluka - Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu odobrio je do sada 1,1 milion maraka za 16 mališana.

U Fondu ističu da je na liječenje upućeno dvoje djece sa tumorom, dvoje koji boluju od leukemije, jedno dijete sa rijetkim oboljenjem krvi, dok je 11 mališana upućeno u inostranstvo na genska ispitivanja kako bi se utvrdile njihove dijagnoze.

- Odobrili smo ukupno 19 zahtjeva. Za jedno dijete je tri puta produžavano liječenje, tako da je ukupno do sada na liječenje upućeno 16 djece - naveli su u Fondu i dodali da bi Komisija za dodjelu sredstava iduće sedmice trebalo da razmatra još sedam zahtjeva.

Oboljeli mališani iz Srpske, do sada su preko Fonda upućivani u klinike u Njemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, Španiji, Italiji i Belgiji.

U Fondu kažu da je za jedno dijete traženo liječenje eksperimentalnom metodom, što ovaj fond ne finansira, te su roditelje tog djeteta uputili u referentnu ustanovu u kojoj dijete može da se liječi u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja.

- Zahtjeve za liječenje razmatra Komisija koja daje svoj prijedlog i mišljenje, na koje saglasnost daje Upravni odbor, nakon čega direktor Fonda solidarnosti donosi rješenje - pojasnili su u Fondu i dodali da se na njihovom računu trenutno nalazi oko 2,2 miliona KM.

Šef Odjeljenja dječije hematoonkologije Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS Jelica Predojević-Samardžić kaže da je postojanje Fonda solidarnosti veoma važno.

- Imamo mogućnost da oboljeloj djeci pružimo i šansu i nadu za izlječenje. Nažalost, u RS pa čak i u Srbiji, nisu razvijene sve najsavremenije metode liječenja, posebno kada je riječ o operativnim tehnikama ili specifičnim vrstama transplantacije. Tako da su sredstva Fonda solidarnosti iskorišćena u prave svrhe - istakla je Predojević - Samardžić.

Dodala je da je dvoje djece sa Klinike za dječije bolesti upućeno na transplantaciju koštane srži u inostranstvo, jer su prethodno iscrpljene sve mogućnosti liječenja u Srpskoj i Srbiji.

Predsjednica Saveza za rijetke bolesti RS Biljana Kotur istakla je da je dijagnostika ranije išla na teret roditelja, te da često zbog nedostatka novca nisu ni uspijevali doći do prave dijagnoze.

- Put do dijagnoze je dugotrajan. Osnivanjem Centra za rijetke bolesti na Univerzitetskom kliničkom centru RS dobili smo priliku više, jer genetičari ciljano šalju na genska ispitivanja. To što sada Fond solidarnosti snosi te troškove unaprijedilo je proces i mnogo je lakše doći do dijagnoze nego prije - kazala je Koturova i dodala da je u Savezu za rijetke bolesti registrovano 200 oboljele djece i odraslih.

Pismo podrške

Fond solidarnosti i Organizacija amputiraca UDAS uputili su pisma podrške za šest mališanima koji se nalaze na liječenju u inostranstvu, sa željama za uspješan oporavak i brz povratak kućama.

- Polaznici Škole crtanja i slikanja za djecu sa invaliditetom i bez invaliditeta, koju je organizovao UDAS, pripremili su pisma, odnosno crteže i poruke podrške oboljelim drugarima, poručivši im da ih čekaju i misle na njih, uz želje da što prije ozdrave. Upućene su i poruke ohrabrenja roditeljima oboljele djece - saopšteno je iz UDAS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana