Роде се враћају у Српску

Милијана Латиновић
Роде се враћају у Српску

Бањалука - У породилиштима широм Републике Српске лани је одјекнуо плач 272 близанаца, што буди наду да се роде враћају у ове крајеве и да огњишта наших бака и дједова ипак неће остати пуста.

Према подацима Фонда за дјечију заштиту РС, лани су у Српској у четири порода рођене тројке, а обављено је и 136 близаначких порода. Судећи према броју захтјева за помоћ за опрему новорођенчета који су стигли на адресу фонда, Српска је лани постала богатија за 8.802 становника, од којих је 4.213 дјевојчица и 4.589 дјечака.

- Рок за остваривање права на помоћ за опрему новорођенчета је годину од дана рођења дјетета, тако да ће укупан број рођене дјеце у прошлој години сигурно бити већи од наведеног када добијемо све захтјеве - навели су у Фонду за дјечију заштиту РС.

Према подацима фонда, највише колијевки лани се заљуљало у Бањалуци, гдје су на свијет дошле 1.664 бебе, затим 790 у Бијељини и 544 у Приједору, док је у осам локалних заједница број рођене дјеце једноцифрен. По једна беба рођена је у општинама Купрес РС и Ново Горажде, а у стопу их прати и Доњи Жабар, који је лани постао богатији за свега два становника.

Предсједник Удружења родитеља са четворо и више дјеце “Четири плус” РС Јован Радовановић истиче за “Глас Српске” да га радује чињеница да се дјеца рађају и да је Република из дана у дан богатија за нове становнике.

- Уколико овај тренд рађања близанаца буде настављен и у овој години, можемо се надати повољнијој демографској слици Републике Српске. Ово удружење се већ 11 година бори за наталитет и нећемо стати - рекао је Радовановић.

Додаје да су све досадашње мјере које су надлежни предузели када је у питању побољшање пронаталитетне политике добре, али да нису довољне и да се мора радити и више и јаче да младима буду обезбијеђени услови да могу заснивати породице и рађати потомке.

Демограф Стево Пашалић каже да бројка од 8.802 није коначна и да вјерује да ће званични подаци Републичког завода за статистику показати још бољи резултат.

- Ово је податак добијен на основу само једног параметра, али није коначна цифра. Очекујем да је укупан број рођене дјеце у прошлој години премашио 9.000. Охрабрује то што се рађају и двојке и тројке и надам се да ће тај тренд бити настављен - рекао је Пашалић.

Додао је да је оптимистичан када је ријеч о мјерама пронаталитетне политике које је Српска до сада увела и да очекује да ће у годинама које долазе бити видљиви позитивни ефекти свега оног што је урађено.

- Посљедња мјера коју је претходна Влада донијела у прошлој години, накнада за незапослене породиље, сигурно даје резултате. Рјешења морају бити системска и дугорочна и мислим да ће се демографска слика поправљати - рекао је Пашалић.

 Незапослене мајке

С циљем подстицања наталитета и побољшања статуса мајки у Српској, од 2018. године незапослене мајке имају право на новчану накнаду у висини од 405 марака у трајању од 12, односно 18 мјесеци за треће дијете. Циљ ове мјере Владе РС је да буде смањена разлика између запослених и незапослених породиља и да незапослене имају примања током периода за који се запослене мајке налазе на плаћеном породиљском боловању.

*Подаци Фонда за дјечију заштиту РС

Општине/градови из којих је стигло највише захтјева за опрему новорођенчета

1.664 Бањалука

790 Бијељина

544 Приједор

394 Добој

365 Градишка

 

Општине/градови из којих је стигло најмање захтјева за опрему новорођенчета

1 Ново Горажде

1 Купрес РС

2 Доњи Жабар

6 Источни Стари Град

8 Крупа на Уни

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана