Република Српска без иједног кардиохирурга

Nezavisne.com
Република Српска без иједног кардиохирурга

Бањалука - Република Српска нема нити једног кардиохируга ни за дјецу ни за одрасле, те због тога пацијенти морају да иду на лијечење у ФБиХ и Србију.

Драган Унчанин, предсједник Удружења кардиолога у РС, рекао је за "Независне" да пацијенти из РС у ФБиХ иду на лијечење у Тузлу, Сарајево и Мостар или неких од центара у Србији.

"У плану је отварање кардиохирургије, али питање је када ће се то реализовати", рекао је Унчанин, који као љекар ради у бањалучком Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС.

Такође, на прсте једне руке могу се избројати и дјечји кардиолози, од којих само један ради на УКЦ РС.

Иако је Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите РС, раније најавио да ће Бањалука добити кардиохирургију, није прецизирао када ће то бити нити да ли ће она бити успостављена у УКЦ РС.

Јуче из овог министарства нисмо успјели добити одговоре на питања у вези с успостављањем овог одјела.

Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета у Бањалуци, рекао је за "Независне" да је школовање кадра кардиохирургије јако дуготрајан процес и захтијева неколико година посебне специјализације.

"УКЦ РС може путем приватно-јавног партнерства да 'купи' готовог кардиохирурга, односно да му понуди интересантне услове, или да тај посао препусти неком партнеру који би обезбиједио простор, опрему и кадар", рекао је Шкрбић.

Према његовим ријечима, будући да УКЦ РС вјероватно није у могућности упустити се у такав посао, остаје једино да ресорно министарство понуди одређена стратешка рјешења која би била прихватљива.

Док се не нађу квалитетна рјешења, наводи Шкрбић, нашим пацијентима остаје да на операције иду негдје изван Републике Српске. Бањалучанка Д.М. прије двије године оперисала је митралну валвулу и атријални септални дефект (АСД).

"Имала сам двије урођене срчане мане. Стање се временом погоршало и морала сам на операцију. Пошто у УКЦ РС не раде овакве врсте операције, оперисана сам на Институту за кардиоваскуларне болести 'Дедиње' у Београду", рекала је ова Бањалучанка.

Додала је да јој је понуђена операција у ФБиХ и у неколико болница у Србији, али она се одлучила за "Дедиње".

"Иако је сама операција протекла успјешно, ипак је тај пут у Србију напоран за пацијенте који имају захвате на срцу", рекла је она.

Таква операција на отвореном срцу је јако захтјевна, прича ова Бањалучанка, а процес опоравка мукотрпан, посебно због отварања грудног коша.

"Седам дана након отпуштања из болнице добила сам плеурални излив, односно воду око плућа, а онда и перикардни излив, када се појавила течност у перикардној кеси.

Након прегледа у УКЦ РС поново су ме послали на 'Дедиње', гдје су ми урадили пункцију воде око срца", истакла је она и додала да је зато за пацијенте из РС изузетно важно да имају кардиохирургију јер би тако пацијентима много олакшали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана