Ратарима који врате дуг биће отписана камата

Маријана Миљић
Ратарима који врате дуг биће отписана камата

Бањалука - Ратари који до краја септембра измире дуг према Робним резервама РС у стечају из 2009. и 2011. године настао на основу регресираног горива биће отписана камата на та потраживања.

Тај приједлог стечајне управнице Досте Бараковић јуче је усвојила Скупштина повјерилаца на рочишту одржаном у Окружном привредном суду у Бањалуци. Дуг према Робним резервама има 6.546 пољопривредника и пред свима је идентична понуда.

- Пољопривредници за регресирано гориво за 2009. и 2011. године дугују око 3,5 милиона КМ. Покретање тужби против њих створило би велике трошкове због чега сам предложила да им буде остављен рок у којем би вратили само главницу, док би им камата била отписана. Надамо се да ће то уродити плодом јер су многи од њих корисници подстицаја, али их не могу добити све док не измире ова дуговања - рекла је Бараковићева и додала да многи пољопривредници нису ни знали да имају дуговања јер нису добијали никакве опомене од овог пропалог јавног предузећа.

Говорећи о судским споровима које Робне резерве воде, Бараковићева је рекла да је код дужника код којих имају правоснажне пресуде, а утврђено је да немају никакве имовине, донесена одлука о обустављању извршења, док су спорови са највећим дужницима, попут Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ у току.

- Потраживања УИО су оспорена и поднијели смо тужбу како би доказали да су она основано оспорена. За остале спорове који се покренути прије стечаја тражили смо наставак -  казала је Бараковићева.

Призната потраживања повјерилаца од Робних резерви РС у стечају износе око 26 милиона, док је вриједност имовине износи свега око 11,5 милиона КМ.

Окружни привредни суд у Бањалуци отворио је стечај у Робним резервама 17. јула прошле године. Тај приједлог поднио је директор Робних резерви РС Мирко Марчета због нагомиланих дугова и блокаде рачуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана