Радницима ЗТЦ Бања Врућица 13. плата, регрес, топли оброк и награде

nezavisne.com
Радницима ЗТЦ Бања Врућица 13. плата, регрес, топли оброк и награде

Теслић - Никада за ових 20 година плата није каснила нити један дан. Исто тако, све обавезе према социјалном и здравственом редовно се уплаћују, као и друге бенефиције, истиче Душица Летић, медицинска сестра, која у Здравственотуристичком центру "Бања Врућица" ради пуне двије деценије.

У овом ЗТЦу, током текуће године, константно је запослено између 330 и 340 радника, а Летићева је један од њих и свједок је, како каже, да су се од 1997. године, када је посао добила, услови рада умногоме побољшали.

"Свим запосленим 'Бања Врућица' у овим турбулентним временима нуди сигурност каква се ријетко среће. Са друге стране, радна атмосфера је заиста добра, солидарност и разумијевање међу колегама су велики", истиче она.

ЗАДОВОЉСТВО: Слично каже и Ивона Пашкић, домаћица хотела са четири звјездице "Кардиал" и "Посавина" са двије, која, након завршених студија, у "Бањи Врућици" ради од 2011. године, и истиче да је веома задовољна.

"Радити овај посао у 'Бањи Врућици' прави је изазов. Имате прилику да упознајете много људи из различитих сфера пословања, из различитих земаља и на тај начин да усавршавате своје језичке и организационе вјештине", прича Пашкићева.

Уз остало, она воли свој посао управо због тога што није монотон.

"Пошто сам млада мајка, тек дошла са породиљског боловања, желим да истакнем да су сва моја права испоштована и да немам заиста никакве замјерке.

И то могу рећи у име свих породиља запослених у нашој компанији", казује Пашкићева.

ЈЕДИНСТВЕНО: Дакле, поред редовних плата и доприноса за запослене, редовно се плаћају и сви порези и остале обавезе према републичкој и општинској администрацији. И то није све. Јела Јелић, предсједник Синдиката запослених у ЗТЦу "Бања Врућица", напомиње да се сваке године радницима исплаћују регрес и 13. плата, што је, наглашава, ријеткост у данашње вријеме.

Истиче да је положај запослених у ЗТЦу врло добар.

"Сваки радни однос заснован је према законским одредбама и ми немамо радника на црно.

У нашем синдикату нисмо имали приговора од стране запослених да нешто није у реду и да треба да реагујемо.

Такође, сва радничка примања редовно се исплаћују.

 Плате су редовне као и доприноси", наводи Јелићева.

Додала је да се читав радни процес одвија према законским одредбама и зато немају већих проблема у раду.

"Пошто је наша компанија стабилна и успјешна, у могућности смо да у име Синдиката са многим другим фирмама склопимо уговоре који нашим радницима омогућавају повољније услове приликом куповине", истиче Јелићева.

ПОГОДНОСТИ: Притом напомиње да због стабилног пословања "Бање Врућице" радници тог ЗТЦа лакше добијају кредите код банака.

"Заиста, постоји много погодности које нашим радницима олакшавају свакодневицу", каже Јелићева. Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС, напомиње да су односи Синдиката и садашњих те свих претходних гарнитура пословодства "Бање Врућице" на изузетно високом нивоу.

Према његовим ријечима, захтјеви гранског синдиката у наредном периоду ићи ће у правцу додатног повећања радничких права.

Када је подвукао црту, нагласио је да је однос "Бање Врућице" према радницима на високом нивоу.

"Створен је класичан однос социјалног преговора и узајамног поштивања социјалних партнера.

Више од 90 одсто запослених у 'Бањи' су чланови Синдиката, а када је ријеч о послодавцу, апсолутно поштује сва законска радничка права", наглашава Савановић.

АМБИЈЕНТ: ЗТЦ је, дакле, један од најјачих мотора развоја Теслића.

Велики значај "Бање Врућице" за пословни амбијент у Теслићу потврђује и чињеница да је више од 90 одсто тренутно запослених управо из те општине.

На запосленост и локални развој утичу и откупом пољопривредних производа, али и ванпансионском потрошњом њихових гостију, посебно оних из иностранства, који купују на локалној пијаци и у продавницама и тржним центрима, те посјећују угоститељске објекте у граду. Осим тога, у периодима велике тражње и код пријема великих група, ЗТЦ "Бања Врућица" закупљује и собе у приватном смјештају.

Када је ријеч о радницима које запошљавају, у питању је широка лепеза профила, од неквалификованих радника до љекара субспецијалиста.

Примјера ради, у овом ЗТЦу раде љекари субспецијалисти и специјалисти, медицинске сестре, физиотерапеути, масери, економисти те правници.

Посао у "Бањи Врућици" пронашао је и журналиста, али и туристички техничари, кувари, конобари, трговци, инжењери, електричари.

Овдје раде и водоинсталатери, зидари, молери, те собарице, хигијеничарке и парковски радници. "Свим запосленим се редовно исплаћују плате и доприноси.

Плата никада не касни ни дан и исплаћује се сваког 15. у мјесецу, или раније, ако је тог датума нерадни дан", поручују из ЗТЦ "Бања Врућица".

МИЛИОНИ: По основу плата и доприноса радницима, на годишњем нивоу се издваја око пет милиона КМ. "Минимална плата је већа од законског минимума и износи 450 КМ.

Поред плате, свим радницима су обезбијеђени топли оброк и регрес.

У протеклих неколико година на крају сваке године радницима је исплаћивана божићница или 13. плата, а најбољи радници су додатно награђивани бонусима од 1.000 КМ и 500 КМ", подсјећају из ЗТЦа.

Битно је напоменути да је у протеклим годинам забиљежен константан раст обима посла, односно броја остварених ноћења, па је, паралелно с тим, растао и број запослених.

Притом, у плану је отварање нових радних мјеста, а већ имају готов пројекат изградње новог ресторана и банкет сале, који подразумијева и запошљавање 15 нових радника.

"Међутим, за почетак грађевинских радова локална администрација захтијева измјену регулационог плана. Захтјев смо предали у фебруару, а тек крајем овог мјесеца ће се наћи на дневном реду Скупштине. Чим прибавимо све дозволе, крећемо у изградњу и надамо се да ћемо сљедеће године по том основу запослити нових 15 радника", истичу из "Бање Врућице".

Шанса за посао

Ако сте амбициозни и жељни доказивања, отворена вам је шанса да постанете члан успјешног и задовољног тима "Бање Врућице".

На емаил адресу [email protected] можете доставити своју биографију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана