Radnici traže stečaj Unisa

M. Č.
Radnici traže stečaj Unisa

Banjaluka - Radnici Fabrike cijevi "Unis" iz Dervente najvjerovatnije će sutra dostaviti zahtjev Poreskoj upravi RS da ta institucija podnese prijedlog za otvaranje stečaja u ovom preduzeću.

Radnici "Unisa" nisu primili 17 plata, a doprinosi im godinama nisu uplaćeni.

Predsjednik Štrajkačkog odbora "Unisa" Slađan Katanić rekao je juče nakon razgovora sa predstavnicima Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, opštine, većinskog vlasnika "Balkan steel" i rukovodstva fabrike da nisu prihvatili prijedlog uprave da sačekaju još mjesec ili dva kako bi pronašli rješenje.

- Ne možemo više čekati ni dana. Najvjerovatnije ćemo u srijedu PURS dostaviti zahtjev sa potpisima 280 od 360 radnika "Unisa" da podnese prijedlog za stečaj - rekao je on i dodao da će o tome definitivnu odluku donijeti danas.

Kazao je da im je pomoćnik ministra industrije Milorad Motika dao dokumentaciju iz koje se vidi da su obaveze "Unisa" 320 miliona, a da procijenjena imovina fabrike 25 miliona KM što dovoljno govori o dubiozi u kojoj se firma nalazi.

Motika je istakao da je Ministarstvo industrije spremno da deblokira račun "Unisa", putem Poreske uprave, ako menadžment firme postigne dogovor sa ostalima koji su blokirali račun.

- Menadžment je dao prijedlog da u roku od mjesec dana radi na deblokadi računa, da radnicima isplati dvije naknade i počne proizvodnju. Ukoliko to ne uspiju, "Unisu" slijedi najgori scenario, a to je stečaj - rekao je Motika.

Generalni direktor ove firme Mile Georgijevski je rekao da je račun fabrike blokiran duže vrijeme.

- Riječ je o oko 200 miliona KM, od čega se 85 odsto blokade odnosi na novac od Izvozno-kreditne agencije BiH (IGA). Radimo na rješavanju tog spora jer nas je IGA blokirala bespravno - rekao je Georgijevski.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana