Радни стаж треба да буде главни услов за пензију

Марина Чигоја
Радни стаж треба да буде главни услов за пензију

Бањалука - Привредна комора РС затражила је од Владе и Народне скупштине да законски буде дефинисано да радник може ићи у пензију чим испуни услов од 40 година радног стажа без година старости.

Према важећем Закону о пензијском и инвалидском осигурању РС радник има право на пензију када напуни 60 година и 40 година пензијског стажа. У закону су остављене и прелазне одредбе које важе до 2025. године. Према тим одредбама радници који у идућој години наврше 40 година стажа могу у пензију са 57 година. Та граница би била повећавана сваке наредне године за четири мјесеца, тако да би 2025. за све који немају 65 година услов за пензионисање био 40 година стажа и 60 година живота. За жене би та граница 2025. била 58 година старости и 35 година стажа. Измјенама овог закона које је утврдила Влада и које ће Народна скупштина разматрати по хитном поступку 2. децембра, предложено је да само полицијски службеници запослени у Министарству унутрашњих послова РС могу да иду у пензију са 40 година стажа, без обзира на то колико имају година.

Привредна комора РС доставила је министру рада и борачко-инвалидске заштите Миленку Савановићу и Народној скупштини иницијативу за предлагање амандмана на приједлог измјена овог закона и затражила да законом буде прецизирано да је услов за пензију искључиво 40 година стажа.

- То је посебно значајно за одређене категорије радника, као што су они који имају бенефицирани радни стаж, који су учествовали у рату и који раде на тешким пословима, као што су грађевинарство, рударство и друге области - истакли су у Привредној комори.

Раднику који напуни 40 година стажа, истакли су, без обзира на године живота, смањује се радна способност и доводи у питање могућност адекватног извршавања радних задатака.

- Ограничавање услова за остваривање старосне пензије годинама живота, поред година пензијског стажа, послодавце доводи у ситуацију да носе терет социјалног збрињавања радника иако то нема оправдање ни са аспекта запосленог, који више нема довољне радне капацитете, ни са аспекта послодавца, који нема радника који може да задовољи захтјеве процеса рада - наглашавају у Привредној комори.

Савановић каже да је добио иницијативу привредника и да ће она бити размотрена, након чега ће изнијети став. Говорећи о укидању старосне границе за одлазак у пензију полицијских службеника, Савановић је рекао да РС мора подмладити полицију због све већих безбједносних изазова, посебно када је ријеч о тероризму.

- То је изнуђена ситуација због стања у којем се налазимо - казао је Савановић.

Коментаришући иницијативу привредника, директор Фонда ПИО Младен Милић истакао је да би њеним прихватањем дошло до великог прилива броја пензионера.

- Било је одређених проблема при остваривању права полицијских службеника на пензију. Одређени број њих није испуњавао старосну границу за одлазак у пензију. Полицијски службеници су, на неки начин, били у неравноправном положају у односу на остале. Ако би била прихваћена иницијатива привредника, аутоматски би дошло до повећаног прилива пензионера, али онда би дошао у питање реформски закон о ПИО. Под хитно би требало преиспитати сва бенефицирана радна мјеста, односно радна мјеста за која је прописан радни стаж са увећаним трајањем - рекао је Милић.

Закони у колизији

Младен Милић је истакао да је проблем био и колизија Закона о раду и Закона о ПИО. Законом о ПИО дефинисано је да сваки радник који испуни услове у погледу пензијског стажа, али не и старосну границу, може наставити радити док не достигне старосну границу, али не дуже од 45 година стажа. Законом о раду је дефинисано да раднику по аутоматизму престаје радни однос када наврши 40 година стажа. То питање ће бити другачије дефинисано у новом закону о раду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана