РС добија прву биорафинерију

Маријана Миљић
РС добија прву биорафинерију

Бањалука - Изградња прве биорафинерије на територији РС допринијеће смањењу увоза биогорива, већој искоришћености необрађених површина и отварању нових радних мјеста.

За изградњу биорафинерије за производњу целулозног етанола заинтересовано је предузеће „Тајммедија“ из Вишеграда и италијанска компанија „Голдвотер СРЛ“ које  су Влади РС доставиле писмо намјере. Сљедећи корак у реализацији овог пројекта је потписивање протокола о сарадњи са Владом након чега би заинтересоване компаније кренуле са припремом документације и градњом биорафинерије.

Према првим анализама темељи биорафинерије биће највјероватније ударени на подручју Семберије, која има ресурсе за производњу овог горива. Целулозни етанол је биогориво произведено од разних типова лигноцелулозне биомасе, односно трава, дрвећа, пољопривредног отпада и нејестивих дијелова биљака. Може се користити у ваздушном и друмском саобраћају и за потребе домаћинства. Према прописима Европске уније планирано је да до  2020. године 20 одсто минералног горива буде замијењено биогоривом.

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС истакли су да би реализацијом овог пројекта биле испуњене све обавезе у вези са екологијом и уштедом енергије и замијењен дио фосилних горива енргетном из обновљивих извора.

- Диверзификацијом енергетских извора и добављача биће створена и већа сигурност снабдијевања енергијом. Ефекти би се огледали и у отварању нових радних мјеста, смањеном увозу и повећаном нивоу искоришћености необрађених пољопривредних површина на којима се може гајити сировина за производњу биогорива друге генерације. Крајњи ефекат реализације овог пројекта је и смањење емисије стакленичких гасова - казали су у Министарству индустрије, енергетике и рударства.

Нагласили су да ће Влада РС путем надлежних органа и институција пружити сву неопходну помоћ за изградњу биорафинерије у складу са прописима и својим надлежностима.

Са представницима „Тајммедије“ нисмо успјели ступити у контакт како би представили планове у вези са изградњом биорафинерије.

Законски акти

Имајући у виду обавезе из међународних уговора и споразума у вези са повећањем енергетске ефикасности и заштитом животне средине Влада РС је прошле године донијела уредбу о врстама, садржају, квалитету и учешћу биогорива у транспорту.

Усвојен је и акциони план за коришћење обновљивих извора енергије у циљу подстицаја производње биогорива која се добијају из биомасе и других ресурса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана