Путарина најскупља у БиХ и Хрватској, најјефтинија у Македонији и Србији

Анадолија
Путарина најскупља у БиХ и Хрватској, најјефтинија у Македонији и Србији

Сарајево - Највише цијене за коришћење аутопутева у земљама регије плаћају возачи у БиХ, док су најјефтиније путарине у Македонији, показало је истраживање агенције “Анадолија”.

Влада ФБиХ поново је повећала цијену путарине за кориштење изграђеног дијела аутопута кроз овај дио БиХ у дужини од 45 километара, а негодовање великог броја возача, корисника аутопута, био је повод за истраживање агенције “Анадолија” о цијенама путарине у земљама регије.

Цијена накнаде за коришћење најдуже релације аутопута у БиХ Јошаница – Какањ, у дужини од 45 километара, према одлуци Владе ФБиХ износи од 5,4 конвертибилне марке (2,7 евра) за прву, до 21,6 КМ (10,80 евра) за четврту категорију аутомобила.

Посматрано према цијени путарине на дионици Какањ - Јошаница, чија дужина износи 45 километара, путарине у БиХ по километру, у просјеку, за путничке аутомобиле износе 0,12 КМ, односно 0,061 евро, што је убједљиво највећа цијена у цијелој регији.

С друге стране, најјефтинија путарина је Македонији гдје она износи 0,020 евра по километру.

Тако возачи на дионици аутопута Скопље - Петровец у дужини од 25 километара плаћају 30 македонских динара, што је 0,49 евра.

Послије Македоније, најјефтинија путарина у региону је у Србији гдје возачи плаћају 0,035 евра по пређеном километру.

Возачи у Србији за 450 километара кориштења аутопута од Суботице до Ниша плаћају 13,5 евра.

Цијена путарине у Србији је међу најјефтинијима у поређењу са осталим земљама уже и шире регије и није се мијењала од 2008. године.

Цијена путарине у БиХ је три пута скупља него путарина у Македонији, док возачи у БиХ плаћају скоро два пута скупљу путарину од оне коју плаћају возачи у Србији.

Од осталих земаља у региону, цијена путарине по километру у Хрватској у просјеку је 0,055 евра.

Напримјер, цијена путарине за 409 километара аутопута од Загреба до Сплита кошта 21 евро.

У многим земљама Европе корисници аутопутева имају могућност да по врло повољним цијенама, ако се има у виду висок животни стандард тамошњих грађана, користе аутопутеве високог квалитета.

Тако вињета за годишње коришћење аутопутева у Аустрији кошта 76,20 евра, а вињета за десет дана кориштење аутопута у тој земљи кошта свега 7,9 евра.

Седмична вињета за коришћење аутопутева у Мађарској кошта 6,5 евра, у Словачкој седам евра и Бугарској пет евра.

Цијена коришћења аутопутева у Турској је једна од најнижих у Европи.

Тако, путарина на дионици од Истанбула од Анкаре дугој 380,6 км кошта 15 евра, односно 0,039 евра по километру.

Стручњаци тврде да се због вињета ствара привид јефтине путарине у појединим земљама, па су у Европској унији (ЕУ) одлучили да се оне укину 2015. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана