Протестна шетња радника за 1. мај

М. Ч.
Протестна шетња радника за 1. мај

Бањалука - Савез синдиката РС организоваће 1. маја, на Међународни празник рада, мирну протестну шетњу у Бањалуци како би изразили незадовољство положајем радника у Српској.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић рекла је јуче да је ова одлука донесена на сједници Предсједништва синдиката.

- Ове године Савез синдиката са својих 15 гранских синдиката први пут организује првомајску протестну шетњу у знак неслагања са положајем радника у Српској који је врло лош. Са скупа ћемо послати јасну поруку да нећемо допустити урушавање стечених радничких права - казала је Мишићева, која није жељела да прецизира колико радника очекује на протесту.

Окупљање радника почеће у 9.30 часова на паркингу испред зграде Савеза синдиката. У десет часова биће формирана колона која ће кренути ка згради Привредне коморе, затим ће ићи до Трга Крајине, а потом главном улицом до зграде Владе и парка “Младен Стојановић” гдје ће бити прочитан првомајски проглас.

Предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС Тане Пеулић рекао је да у 20 одсто предузећа из тог сектора радницима није исплаћено од три до 20 плата и доприноси, а да у око 50 одсто фирми запослени добијају минималну плату. Додао је да око 30 одсто часних предузећа из металског сектора, међу којима су углавном веће фирме, редовно радницима исплаћују плате у пуним износима и уплаћују доприносе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана