Пред вратима папрене цијене обуке за возача

Анита Јанковић-Речевић
Пред вратима папрене цијене обуке за возача

Бањалука - Поскупљење обуке за возаче у БиХ све је извјесније јер је одлука о минималним цијенама, према којој ће кандидати час вожње за “Б” категорију плаћати 30,50 марака, прешла пут консултација и ускоро ће се наћи пред Савјетом министара БиХ.

У Министарству комуникација и транспорта БиХ за “Глас Српске” кажу да је преднацрт Одлуке о јединственим минималним буџетским елементима вриједности наставног часа из теоријског и практичног дијела оспособљавања кандидата за возача упућен на мишљење надлежним органима за образовање.

- Пристигла су нам мишљења оба ентитетска министарства, као и Брчко дистрикта, те седам кантоналних министарстава. Сви, изузев Завода за образовање одраслих РС, подржали су доношење одлуке - рекли су у Министарству комуникација.  

Истакли су да је након анализе достављених мишљења припремљен нацрт ове одлуке који је у септембру био објављен на интернетској апликацији еКонсултације.

- Сви учесници јавних консултација су поздравили и подржали доношење одлуке, па чак предлагали и веће вриједности наставног часа. Нацрт је сада у Министарству финансија и трезора БиХ и чим добијемо позитивно мишљење документ ће бити упућен Савјету министара - појаснили су у Министарству комуникација.

Навели су да се овом одлуком само одређује минимална цијена теоретске и практичне обуке, те да ће цјеновнике и даље формирати ауто-школе.

- На тај начин ће се сузбити појава да ауто-школе, на уштрб прописаног броја часова, злоупотребљавају законске одредбе и спуштањем цијене одузимају кандидату право на прописани фонд часова - појаснили су у ресорном министарству.

Истакли су да је и до сада било прописано да цјеновник ауто-школа провјеравају надлежна министарства у ентитетима, али је у пракси то заказало.

- На терену су сада присутни попусти, поклон бонови и слично, што одудара од прописаних одредби јер већина надлежних за образовање у БиХ није развила инструменте на основу којих могу закључити да се ауто-школа не придржава прописа - истичу у Министарству комуникација и додају да формирање јединствених минималних цијена наставног часа иде у прилог подизању квалитета оспособљавања возача, а не квантитету кандидата у школама које имају ниже цијене.

Одлука о минималним цијенама изазвала је опречна мишљења међу власницима ауто-школа, о чему је “Глас Српске” раније писао. Једни су против јер ће цијена обуке за “Б” категорију износити око 1.300 умјесто досадашњих 600 марака, што ће, како кажу, бити прескупо за већину грађана. Други пак сматрају да ће то омогућити школама да раде квалитетније.  

Власник бањалучке аутошколе “Мир” Миленко Јаћимовић каже да су, према његовим сазнањима, многи дали негативно мишљење, те да вјерује да Савјет министара неће дати зелено свјетло поскупљењу.

- Осим Завода за образовање РС, негативан став су дале и Привредна комора РС, Удружење превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС и Удружење за безбједност саобраћаја РС - рекао је Јаћимовић који сматра да ће, у случају усвајања одлуке, многе ауто-школе ставити кључ у браву због мањка кандидата.

С друге стране, предсједник Удружења ауто-школа регије Бијељина Миле Пурић нада се да ће одлука бити усвојена што прије како би се стало у крај разним малверзацијама. 

- Поједине ауто-школе у РС серијски производе возаче. Крајње је вријеме да се уведе ред у ову област - рекао је Пурић.  

Садашња минимална прописана цијена практичног часа обуке износи 20 марака, али се многе ауто-школе не придржавају правила и час наплаћују 15 марака.

Нове цијене

Према нацрту одлуке о минималним цијенама у ауто-школама, који је у посједу “Гласа Српске”, будући возачи ће час теоретске наставе плаћати седам марака.

Кандидати који се буду обучавали за А категорију час вожње ће плаћати 36,60 КМ, а за “Ц” категорију 61 марку. Највише новца мораће издвојити они коју буду жељели возити аутобус јер ће час за “Д” категорију коштати 91,50 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана