Празник доноси мир и благостање

Милијана Латиновић
Празник доноси мир и благостање

Бањалука - Вјерници исламске вјероисповијести широм свијета данас почињу тродневну прославу Рамазанског бајрама, једног од највећих празника који славе у кругу породице, дијелећи радост са комшијама и пријатељима.

Овом празнику претходио је мјесец поста, који муслимани проводе у молитви, одричући се јела, пића, лоших мисли и дјела.

Поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић честитао је Бајрам свим муслиманима широм БиХ и дијаспоре, поручивши им да радост празника подијеле са породицом, комшијама и пријатељима.

- Туга се смањује кад се дијели, а радост само повећава. Будите с другима и уз друге - рекао је Кавазовић.

Честитке вјерницима исламске вјероисповијести упутили су и званичници из Републике Српске пожељевши им да празник прославе у духу међусобног поштовања и солидарности.

- Желим вам да Рамазански бајрам дочекате у добром здрављу, радости и благостању у кругу породице и пријатеља и да предстојећи празнични дани донесу мир у ваше домове - навео је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик у честитки.

Он је изразио наду да су молитве, жртве и одрицања током протеклог мјесеца рамазана учврстили снагу у сваком човјеку да личним примјером утиче на ширење љубави, разумијевања и праштања.

Предсједница РС Жељка Цвијановић пожељела је да Рамазански бајрам све људе подсјети на важност његовања међусобног поштовања, разумијевања и солидарности, те да у домове унесе мир, радост и слогу.

- Поводом Рамазанског бајрама, једног од највећих и најрадоснијих муслиманских празника, свим вјерницима исламске вјероисповијести у Српској и БиХ упућујем срдачне честитке - навела је Цвијановићева.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић пожелио је муслиманима у БиХ да празник проведу у здрављу и срећи, у кругу породице и пријатеља.

Предсједник Владе РС Радован Вишковић честитао је Рамазански бајрам са жељом да овај празник, као круна једномјесечног поста, свим вјерницима исламске вјероисповијести донесе радост, здравље и мир.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Небојша Радмановић пожелио је свим вјерницима исламске вјероисповијести у БиХ да радост Рамазанског бајрама подијеле са својим најближима, пријатељима и комшијама.

- Вјерујем да ће овај велики празник, у складу са својом традиционалном симболиком, донијети нове разлоге за радост, духовни мир и међусобно повјерење - навео је Радмановић.

Честитке вјерницима исламске вјероисповијести упутили су и градоначелници Бањалуке и Бијељине Игор Радојичић и Мићо Мићић уз жеље да дани који долазе буду испуњени доброчинством и толеранцијом.

Свечаност

Централна свечаност у БиХ поводом овог великог празника биће одржана данас у Гази Хусрев-беговој џамији у Сарајеву. Централна манифестација у Бањалуци биће уприличена у Ферхат-пашиној џамији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана