Потврђена оптужница против Ахметспахића за тероризам

Срна
Потврђена оптужница против Ахметспахића за тероризам

Сарајево - Суд БиХ у цијелости је потврдио оптужницу против Муниба Ахметспахића /28/ који се терети за кривично дјело организовање терористичке групе у вези са кривичним дјелом тероризам, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво БиХ одговорност оптуженог доказиваће позивањем девет свједока и стручних вјештака и прилагањем доказних материјала, наведено је у саопштењу.

Срна је раније објавила да је Ахметспахић, против којег је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу због повезаности са тероризмом, први пут отпутовао у џихад у Сирију 2013. године.

"Он је са братом Мевлудином Ахметспахићем /25/ с аеродрома у Сарајеву авионом за Истанбул отпутовао 14. маја 2013. године. Одатле су отишли у џихад у Сирију. Вратили се 26. маја 2013. године зато што је брат психички оболио", наведено је у њиховим досијеима у које је Срна имала увид.

Службеници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ ухапсили су га крајем новембра прошле године на сарајевском аеродрому.

Истрага против њега вођена је у оквиру предмета кодног назива "Дамаск", коју са партнерским полицијским и безбједносним агенцијама у БиХ и иностранству спроводи Тужилаштво БиХ.

Тужилаштво га терети да је у два наврата, са циљем придруживања терористичким организацијама, између 2013. и 2018. године боравио на подручју Сирије и Ирака, гдје се придружио паравојним формацијама "Исламска држава", "Џабат ал нусра", "Нусра фронт", које је Савјет безбједности УН прогласио терористичким организацијама.

Истражни органи Ахметспахића доводе и у везу с нападом на зграду Амбасаде САД у Сарајеву 28. октобра 2011. године. Напад је, пуцајући из "калашњикова", извршио терориста Мевлид Јашаревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана