Посна трпеза трговачка шанса

Данијела Стоканић, дописници
Посна трпеза трговачка шанса

Бањалука - Православни вјерници данас почињу вишенедјељни пост којим се припремају за прославу најрадоснијег хришћанског празника - Божића, због чега ће се наредних пет и по седмица на трпезама наћи посна храна, што највише у прилог иде трговцима.

Богата понуда посне хране преплавила је хипермаркете широм Српске, али и пијачне тезге. Поједини трговци одлучили су да подебљају пазаре па су већ припремили нове цјеновнике, док други кажу да ће цијене бити исте као и претходних „масних дана“.

- Очекујемо добру продају слатководне, али и морске рибе. Када је ријеч о пастрмки, имамо калифорнијску и поточну из Угра, која је и једна од најтраженијих риба - казала је власница једне бањалучке рибарнице Љиљана Вујиновић.

Трговци на пијацама се хвале да су се потрудили да обезбиједе разнолику храну па тако нуде поврће и воће, али и сушене вргање који коштају и до 100 марака по килограму.

- Важно је да се вјерници уздржавају лоших дјела и злих мисли, а када је ријеч о посној трпези, она може да се припреми и са мало новца. Довољно је мало поврћа и умијећа у кувању па да породица добије здрав и квалитетан оброк. Нажалост, овај духовни празник све више постаје нека врста такмичења између трговаца, али и купаца - казала је пензионерка из Бањалуке Мара К.

Становници Српске су још протеклог викенда почели са набавком хране за прву недјељу поста, док јуче у маркетима и на пијацама нису владале значајније гужве.

Понуду за предстојећи божићни пост обогатили су и србачки продавци, који кажу да су цијене благо више у односу на протекли период, али је и понуда богатија. И на градишкој Зеленој пијаци, као и маркетима, има разних посних производа, што би рекли тамошњи продавци, „за свачији џеп“.

На високе цијене посних намирница жале се становници Приједора, гдје понуда посне хране никад није била боља. Без обзира на то, Приједорчанка Милијана Д. каже да ће се потрудити да испоштују пост те ће за то вријеме својим укућанима највише припремати рибу и поврће.

- На храну више новца трошимо за вријеме поста што због другачијих намирница које морамо да набавимо, али и трговаца који по неком аутоматизму подижу цијене управо тих производа у вријеме поста - рекла је Милијана Д.

Повећање цијена посних намирница није изненадило Хегцеговце, који су увијек спремни на шалу па кажу да ће због трговаца постити само на води и ваздуху.

  • Какве су цијене на требињској пијаци, „квалитетно“ ће постити само приморци - рекао је један Требињац.

Црква

Припрема за Божић, који православци славе 7. јануара, потпуна је ако вјерник на крају шестонедјељног поста приступи светим тајнама исповијести, покајања и причешћа.

Током поста употреба уља је дозвољена свим данима, осим сриједе и петка, када се једе храна спремљена на води.

Риба и вино се могу употребљавати сваке суботе и недјеље, као и на празник Ваведења пресвете Богородице, Светог Николе и Светог Игњатија Богоносца, чак и ако празник падне у сриједу или петак. Посљедња седмица пред Божић пости се са храном спремљеном само на води.

Цијене килограма посних намирница у маркама:

РИБА

- пастрмка 8 - 10

- шаран 8,50 - 9

- сом, смуђ и лосос 14

- сом 10

- ослић 4 - 7

- туна 35

ОСТАЛО:

- гљиве 5

- суви вргањ 80 - 100

- пасуљ 5

- суве шљиве 7

- смокве 10 - 15

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана