Poslodavci u Srpskoj vape za zanatlijama

ATV
Poslodavci u Srpskoj vape za zanatlijama

Poslodavci vape za zanatlijama. Traže se obućari, monteri, instalateri. Sudeći prema interesu, oni bi najlakše mogli do posla. Prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske tih kadrova i nema mnogo na evidenciji.

Mali broj je i optičarskih tehničara, mašinovođe tehničara i medicinskih laboranata kojih je, ukupno, po podacima Zavoda, 27 nezaposleno. Obućarskih tehničara konstantno fali u banjalučkoj tvornici obuće BEMA. Vlasnik kaže da mu nedostaje oko 300 radnika. 

“Mi imamo sad i raspisan konskurs na zavodu za zapošljavanje da primamo 100 radnika. Još uvijek taj konkurs traje. Nama je Zavod za zapošljavanje skoro poslalo 25 ljudi ovdje za razgovor, od tih 25 samo je pet prijavilo se da radi. Ostali su rekli da neće da rade”, kaže Marinko Umičević, direktor tvornice obuće “Bema”.

Nasuprot zanatlijama kojih fali, na evidenciji Zavoda je previše diplomiranih ekonomista, oko hiljadu i po. Slično je i sa pravnicima, psiholozima, profesorima razredne nastave i engleskog jezika koji se, prilično, načekaju da dobiju posao. Aleksandra iz Banjaluke takvi podaci nisu obeshrabrili. Odlučio se za pravo. 

“Znam da nije lako ni studirati, a ni završiti fakultet niti naći posao. Ali sam uvjeren da se taj trud sav isplati i da na kraju iako je mnogo pravnika da je kvalitetnih malo, a da takav zlata vrijedi i da će uspjeti da pronađe svoj put do posla”, kaže Aleksandar Milošević, student prava.

Mnogo lakše do posla dolaze profesori matematike i hemije ali i, vjerovali ili ne, kineskog jezika. U Zavodu za zapošljavanje prijavljeno je troje profesora kineskog koji, čini se, postaje sve popularniji u Republici Srpskoj. To najbolje zna Ljiljana Stević, direktor Konfučijevog instituta u Banjaluci. Sudeći prema planovima koje imaju, profesora će tek trebati.

“Kineski jezik će biti još popularniji. U Beogradu recimo svaki dan kada otvoririte stranice, traže se barem tri prevodioca kineskog jezika jer sve više firmi se otvara. Mi se nadamo da će se i u Republici Srpskoj taj trend nastaviti i da će osim postojećih projekata koji su već započeti, doći neki novi”, kaže Ljiljana Stević, direktor Konfučijevog instituta u Banjaluci.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske u prošloj godini bilo je prijavljeno oko 11 hiljada nezaposlenih sa Visokom Stručnom spremom. Što se tiče onih sa srednjom, najviše je ekonomista i gimnazijalaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana