Положени вијенци за страдалнике у Јасеновцу

Срна
Положени вијенци за страдалнике у Јасеновцу

Доња Градина - На гробном пољу Тополе у Спомен-подручју Доња Градина положени су вијенци за више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја који су мучки убијени у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора.

Вијенце су положили предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијери Српске Радован Вишковић и Србије Ана Брнабић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, министри у владама Српске и Србије, представници локалних заједница из Републике Српске, потомци жртава јасеновачког система логора, представници дипломатског кора и међународних организација.

Вијенце су положили и представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, преживјели јасеновачки логораши, представници Републике Српке у институцијама БиХ, делегације из Израела, Јеврејске заједнице у Републици Српској, ромске заједнице, амбасадори Русије Петар Иванцов, САД Ерик Нелсон, Велике Британије Метју Филд и шеф делеације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк.

Након полагања вијенаца биће служен парастос и помен жртвама усташког геноцида на гробном пољу Храстови.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

Систем логора смрти Независне Државе Хрватске /НДХ/ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина, као највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана