Перформанси и скупови у част хероја Принципа

Ведрана Кулага
Перформанси и скупови у част хероја Принципа

Бањалука - Стогодишњица почетка Првог свјетског рата биће обиљежена низом манифестација од перформанса у Андрићграду и подизања споменика Гаврилу Принципу у Источном Новом Сарајеву до постављања бисте у његовој родној кући у Босанском Грахову.

Ове манифестације саставни су дио програма који је јуче верификовао Организациони одбор за припрему обиљежавања овог важног датума, а мото свих је слоган "Принцип је принцип", који је настао прошле године на перформансу "Посљедња  вечера" одржаном  на  колонији  "Плива  2013".

Предсједавајући Извршног секретаријата Организационог одбора Синиша Каран је рекао да се овај мото односи на све манифестације које ће бити организоване, али и на оне које се већ сада у одређеној мјери спроводе. Нагласио је да су чланови одбора били изненађени укупним активностима које су надлежни у институцијама Српске већ имали уцртане у плановима мимо плана одбора.

Цијели програм обиљежавања, који има седамдесетак манифестација, подијељен је у три цјелине. Централна манифестација ће, како је већ раније најављено, бити одржана у Андрићграду и то 28. јуна, на Видовдан.

- У склопу тих манифестација издвајају се мултимедијални програм, позоришни перформанс у Андрићграду под називом "Побуњени анђели", у коме ће учествовати више од 100 глумаца и статиста и који ће трајати два сата - казао је Каран.

Додао је да ће глумци, кроз три цјелине, приказати атентат Гаврила Принципа на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда, суђење припадницима "Младе Босне" и стихове чланова ове организације.

Програмом обиљежавања планирано је и премијерно приказивање документарног филма о Сарајевском атентату, ексклузивно објављивање докумената о томе те изложба слика.

Други дио обиљежавања, према Карановим ријечима, биће у рукама Академије наука и умјетности РС и то кроз међународни научни скуп "Први свјетски рат – узроци и посљедице". У овај дио обиљежавања биће укључен и Архив РС.

Трећа цјелина односи се на општину Источно Ново Сарајево и ресор просвјете и културе у Влади РС. Каран је потврдио да ће споменик Гаврилу Принципу бити постављен у новоизграђеном парку у Источном Сарајеву, а планирано је и отварање музеја.

У општини Босанско Грахово, у селу Обљај гдје се обнавља Принципова родна кућа, биће одржан парастос 28. априла, а биће постављена и његова биста.

- Свој допринос утврђеним манифестацијама даће многе друге институције међу којима су Музеј РС, Народна универзитетска библиотека те Народно позориште РС - истакао је Каран.

Велики дио манифестација биће организован у сарадњи са Србијом а ту су прије свега заједничке активности академија наука и умјетности са обје стране Дрине.

"Посљедња вечера"

Обиљежавање 100 година од Сарајевског атентата почело је лани, на необичан начин - перформансом "Посљедња вечера" у оквиру Међународне умјетничке колоније "Плива 2013".

Перформансом је обиљежен 28. јул, датум на који је Аустроугарска објавила рат Србији, а учесници су носили беџеве са натписом "Принцип је принцип".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана