Педофили од фебруара у регистру

nezavisne.com
Педофили од фебруара у регистру

Бањалука - Регистар педофила требало би да ступи на снагу до краја фебруара, потврђено је за "Независне" у Министарству правде Републике Српске.

"У зависности од приоритета и плана рада, сматрамо да ће се закон наћи у скупштинској процедури у фебруару, тако да до краја тог мјесеца можемо очекивати регистар", рекла је Сања Џомбић, портпарол Министарства правде.

Подсјећања ради, новим Кривичним закоником РС, који је ступио на снагу у јулу прошле године, успоставља се обавеза вођења евиденције лица која су правоснажно осуђена за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце.

"Поред оснивања посебног регистра лица правоснажно осуђених за поменута кривична дјела, овим законом се одређују и лични подаци који се уписују, начин њиховог чувања и давања на кориштење, степен њихове повјерљивости те обавезе уписаних лица", објашњава Џомбићева.

У регистар ће се уписивати лица правоснажно осуђена за кривична дјела прописана Кривичним закоником РС, међу којима су обљуба са дјететом млађим од петнаест година, полна злоупотреба дјетета старијег од петнаест година, навођење дјетета на присуствовање полним радњама, искориштавање дјеце за порнографију, искориштавање дјеце за порнографске представе, упознавање дјеце с порнографијом и други.

"Сврха доношења закона јесте обезбјеђивање заштите дјеце од сексуалне злоупотребе, злостављања и искориштавања те спречавање лица правоснажно осуђених за ова кривична дјела да их поново изврше. Законом је прописано да ће се регистар водити при Управи криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова, према прописима којима се уређује вођење казнене евиденције у РС, те да ће се подаци сматрати службеном тајном", наводи Џомбићева.

Подаци из регистра моћи ће се дати правосудним органима (суду, тужилаштву и органима унутрашњих послова), те органима, установама, институцијама и удружењима која у обављању послова из своје надлежности остварују непосредан контакт са дјецом, и другим органима, организацијама и установама које су надлежне за вођење поступака за остваривање заштите права и интереса дјеце.

Са друге стране, сви правоснажно осуђени имаће обавезу да се сваке године, на дан издржане казне, јаве надлежној организационој јединици Министарства унутрашњих послова, те да је обавијесте о сваком путовању, одредишту и трајању истог, као и да пријаве сваку промјену личних података.

У регистар улазе осуђени за:

  • обљубу са дјететом млађим од петнаест година,
  • полну злоупотребу дјетета старијег од петнаест година,
  • навођење дјетета на присуствовање полним радњама,
  • искориштавање дјеце за порнографију,
  • искориштавање дјеце за порнографске представе,
  • упознавање дјеце с порнографијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана