Патријарх Иринеј: Пут Стефана Немање је пут савремене српске државе

Срна
Патријарх Иринеј: Пут Стефана Немање је пут савремене српске државе

Београд - Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је на отварању научног скупа поводом 900 година рођења утемељивача српске државности и духовности Стафана Немање да је овај владар и монах утврдио стазе којим треба да иде савремена српска држава.

Патријарх Иринеј је у осврту на житије Стефана Немање, потоњег Симеона Мироточивог, рекао да би живот каквим је живио, Србија требало да живи и данас да би остала на свом и Симеоновом путу.

Патријарх српски је нагласио да није случајно да су баш предсједник Србије Томислав Николић и он покровитељи научног скупа који ће, трагајући за истином о Светом Симеону, дати одговоре како да се држава и Црква понашају и одговоре изазовима данашњег времена.

Николић је рекао, обраћајући се учесницима скупа у згради Ректората Београдског универзитета, да је владавина великог жупана Стефана Немање примјер мудре политике каква је Србији потребна и данас.

Он је нагласио да за нове генерације Стефан Немања представља свјетионик који значи правац очувања српске државе.

"Аманет да народ није народ без земље, велики жупан је оставио не само својим потомцима већ свим Србима за век векова. Он нас је упозорио да народ није народ без језика, без вере и љубави", подсјетио је српски предсједник.

Николић је поручио да је Србија спремна да слиједи завјет Стефана Немање да земљу чува и да је никада "не испусти из руку".

"Учинићемо све да Срби више никада не буду народ који свако може некажњено да прогони", рекао је Николић.

Међународни научни скуп "Владар, монах и светитељ Стафан Немања - преподобни Симеон Мироточиви и српска историја и култура од 1113. до 1216. године", наредних дана бити одржан и у мјестима који су обиљежила световни и духовни пут великог државника и монаха, манастиру Студеници, у Подгорици и у Никшићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана