Парастос за 32 убијена цивила

Глас Српске
Парастос за 32 убијена цивила

ЧЕМЕРНО - У селу Чемерно, општина Илијаш, служењем парастоса обиљежено је 17 година од страдања 32 српска цивила које су припадници Aрмије БиХ на свиреп начин убили на јучерашњи дан 1992. године у овом селу, јавила је Срна.

Чланови породица жртава и потомци Срба из овог села као и представници организација породица и заробљених бораца и несталих цивила Источног Сарајева, Зворника и Бање Луке у помен на ове жртве положили су цвијеће и прислужили свијеће на спомен-обиљежје.

Предсједник Савеза и организација ратних војних инвалида РС Драгислав Мијановић рекао је да за овај злочин још нико није процесуиран и да Тужилаштво БиХ без обзира на предочене доказе игнорише овај случај.

Према његовим ријечима, ни тужилаштва Републике Српске нису учинила ништа јер још није подигнута оптужница.

Инспектор тима МУП-а РС за истраживање и документовање ратних злочина Радован Пејић рекао је да је Окружно тужилаштво у Источном Сарајеву крајем прошле и почетком ове године завршило истрагу о овом случају и предало предмет Тужилаштву БиХ на оцјену осјетљивости.

- Још немамо повратну информацију које тужилаштво је надлежно да подигне оптужницу и да покрене судски поступак - рекао је Пејић.

Пејић је додао да је најстарија жртва овог злочина била Стана Рашевић (83), а најмлађа Рајко Трифковић (33).

Он је нагласио да су прикупљени докази да су ови злочини почињени клањем и употребом ватреног оружја и да су три лица одговорна за планирање и организовање, а да је 12 лица непосредно учествовало у њему.

- Лешеви су унакажени и потом спаљени, а село је, такође, опљачкано и спаљено - рекао је Пејић.

Петар Рашевић мјештанин овог села који је преживио овај злочин каже да су то урадиле комшије из околних села и да је становништво побијено на спавању и на кућном прагу.

У селу Чемерно од 10. јуна 1992. године више нико не живи. Тог јутра, село су опколили припадници "зелених беретки", који су на свиреп начин убили српске цивиле, а куће и штале пуне стоке попалили.

Ексхумирано 49 тијела

Инспектор Оперативног тима за тражење несталих РС Слободан Шкрба рекао је да је на подручју Чемерна и околних заселака до сада ексхумирано 49 тијела српских цивила и да се трага за још три тијела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана