Одржан Зимски сајам занатског пива

Срна
Одржан Зимски сајам занатског пива

Источно Сарајево - Удружење за промоцију занатског пиварства "Киштра" из Источног Сарајева организовало је данас у овом граду "Зимски сајам занатског пива" на којем је учествовало девет излагача из Републике Српске, Федерације БиХ и Црне Горе.

Члан Удружења Дејан Ромић изјавио је Срни да је један од циљева фестивала популаризација прављења пива у кућним условима.

"Наши су крајеви познати по производњи домаће ракије и вина, а кад се спомене пиво сви то вежу за неку индустрију. Ми желимо да покажемо да се и код нас може направити пиво у кућним условима и да је оно сигурно боље него било које индустријско пиво", истакао је Ромић.

Он је рекао да је већ постало тренд да свака средина, свако мјесто има своје препознатљиво пиво што би требало да обогати његову туристичку понуду, јер гости који долазе из других средина све више желе да пробају аутентинчно локално пиво, а не пива која су им већ позната.

Према његовим ријечима, у Бањалуци, Добоју и Мостару већ постоје мале пиваре које имају по неколико запослених који живе од тога, што показује да кућно пиварство може да постане уносан бизнис и озбиљан извор прихода.

"Ово је други пут да организујемо овај сајам зими. Ове године смо организовали и љетни сајам с циљем да извршимо селекцију на љетне и зимске врсте пива. Овај фестивал је практично, осим што је традиционалан, јер га организујемо већ четврти пут, постао и интернационалан", рекао је Ромић.

Он је нагласио да је циљ Удружења да у љето наредне године опет организује фестивал занатског пива на отвореном, на којем очекује учешће пивара и из Србије и Хрватске.

Осим кућних пивара из Источног Сарајева "Шерпаси", "Кунтерђур" и "Газдино", на сајму су се представили и произвођачи занатског пива "Крафт делегат", "Семизбург", "Гелендер" из Сарајева, "Рафт брувери" из Фоче, "Бирократа" са Пала и "Фабрика" из Рисна у Црној Гори.

Сајам је одржан у просторијама бившег Дома културе Лукавица у Источном Новом Сарајеву, а цијена пива биле су од три и пет КМ.

У вечерњем дијелу фестивала посјетиоце је забављао бенд "Блуза" из Сарајева и ди-џеј Аја.

Организацију фестивала помогла је општина Источно Ново Сарајево.

У организацији Удружења "Киштра" до сада су организована три фестивала занатског пива, која су одржана у септембру и децембру 2016. године, односно августу 2017. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана