Од зоре у реду за регистрацију аута

Драгана Келеч Фото: В. Стојаковић
Од зоре у реду за регистрацију аута

Бањалука - Буђење у зору једина је шанса возачима да стигну да региструју аутомобил, али ни то их не спашава од вишечасовног стајања у реду.

Рано устајање је неминовно да би уграбили број, али их и послије тога чека дуго стајање до доласка на шалтер. У уском и загушљивом ходничићу у Центру јавне безбједности (ЦЈБ) Бањалука затекли смо велики број нервозних возача. Многи од оних које смо затекли око 13 часова кажу да су устали прије шест и да им није до приче. На питање колико чекају углавном одмахују руком.

- Предуго! Ето колико чекам... Ово је срамота. Иако имају два, ради само један шалтер за регистрацију возила за физичка лица. Ни ове редне бројеве које нам издају већина не поштује. Посебно ови из агенција које се баве осигурањем. Накупе по 15 бројева, па пролазе мимо реда - каже Драган Шкрбић.

Нема ни столица, бар да човјек сједне док чека, добацио је љутито један старији човјек, а затим нервозно изашао из зграде да испред "смота један дуван", одбивши да још било шта каже.

Сате у реду провео је и Бошко Гранулић, једнако љут као и остали који су дошли да продуже регистрацију.

- Вруће је и загушљиво. Не можемо дуго издржати у овом ходнику, па изађемо мало испред. Али џаба. Неки оду и кући са бројем да прекрате чекање, па се послије неколико сати врате - жали се Гранулић.

Младен Јањић је процијенио да му је исплативије отићи до куће у петнаестак километара удаљеном Трну него да чека у реду.

- Дошао сам око седам, узео број и отишао кући. Ево сад сам стигао и испред мене је још шест возача, па ћу ваљда доћи на ред - прича Јањић.

У ЦЈБ Бањалука кажу да су побољшали функционисање система и ангажовали додатне извршиоце, јер је у јуну, јулу и августу повећан број захтјева за регистрацију возила. Истичу да је за првих шест мјесеци ове године поднесено 2,11 одсто више захтјева за регистрацију возила у односу на исти период лани.

- Захтјеве за регистрацију возила грађани могу предати и у писарници ЦЈБ Бањалука сваким радним даном до 15 часова да би се избјегло чекање на шалтерима, у случају да се деси да због техничких потешкоћа падне систем - истакла је портпарол ЦЈБ Бањалука Марија Маркановић.

Нагласила је да је за послове регистрације возила организован и рад у двије смјене, са радним временом од седам до 20 часова, а да шалтери раде и суботом од седам до 13 часова.

- Шалтер број један предвиђен је за правна лица, шалтери 2 и 3 раде са агенцијама за посредовање при регистрацији возила, док су шалтери 4 и 5 за рад са физичким лицима - додала је Маркановићева.

Гужве испред шалтера за регистрацију возила забиљежене су и у осталим дијеловима РС, али су због великог броја возача у Бањалуци најизраженије.

Према евиденцији Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ (IDDEEA) у РС тренутно има 93.650 возила са истеклом регистрацијом.

Истекла документа у БиХ

- 251.803 регистрација возила

- 202.448 личне карте

- 97.497 возачке дозволе

 

Распоред шалтера у ЦЈБ Бањалука

Шалтер 1 - правна лица

Шалтери 2 и 3 - рад са агенцијама за посредовање при регистрацији возила

Шалтери 4 и 5 - рад са физичким лицима

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана