Обиљежен Дан Електротехничког факултета

Срна
Обиљежен Дан Електротехничког факултета

Бањалука - Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија честитао је данас наставницима и студентима Електротехничког факултета у Бањалуци Дан факултета и истакао да ће ресорно министарство максимално подржавати ову, али и све друге високошколске установе које имају јаку везу са привредом.

Мутабџија је новинарима рекао да организовање трећег циклуса студија на овом факултету представља нови квалитет и нови систем вриједности који треба да заживи и на свим другим факултетима.

"На докторском студију на Електротехничком факултету имамо јаку везу са научно-истраживачким радом", рекао је Мутабџија, који је присуствовао свечаној академији поводом Дана Електротехничког факултета Универзитета у Бањалуци.

Он је истакао да ће ресорно министарство максимално подржавати овај факултет, али и све факултете који имају јаку везу са привредом и који у складу са својим просторним и наставним капацитетима могу повећати квоте за упис студената на први и други циклус студија.

Декан Електротехничког факултета Бранко Докић рекао је да ће на данашњој свечаној академији бити промовисан 41 дипломирани инжењер. 

Он је навео да је овај факултет "чекао" 52 генерације да се појави студент који га је завршио за мање од четири године са просјеком 10. "То је Филип Савић који је на наше задовољство сада већ на мастер студију у Норвешкој", рекао је Докић.

Он је навео да од марта на овом факултету ради Институт "РТ-РК" /рачунарска техника - рачунарске комуникације/ основан заједнички са институтом из Новог Сада, који запошљава 20 инжењера.

"У Институту се тренутно ради електроника која ће бити уграђивана од 2018. године у возила једног од најпознатијих свјетских произвођача путничких аутомобила", рекао је Докић и додао да је план Института да до краја 2018. године запошљава између 150 и 200 инжењера.

Докић је нагласио да на бироима рада нема дипломираних инжењера електротехнике, да су тражени и да фирме долазе на трећу годину студија и ангажују их.

Он је рекао да Факултет располаже савременом опремом чија вриједност премашује три и по милиона КМ, те да тренутно на три студијска програма студира 867 студената. 

"У овој школској години уписали смо 251 студената, што је повећање веће од 20 одсто у односу на претходну годину, а око 50 одсто више него претпрошле године", каже Докић и додаје да је од 1962. године на ЕТФ дипломирало око 2.300 студената.

Симо Савић, отац најбољег студента у историји Електротехничког факултета Филипа Савића, рекао је да је задовољан и поносан због успјеха свог сина, истичући да ће Филип који је завршио студијски програм Електроника и телекомуникације, након мастер студија у Норвешкој, у оквиру програма "Еразмус плус" ићи на годину дана у Њемачку.

Александар Марковић који је завршио студијски програм Електроенергетски и индустријски системи са просјеком 9,43 рекао је да је било потребно много труда и рада да се постигне овакав успјех, нагласивши да се то исплатило.

Данашњој свечаности присуствовали су и ректор Универзитета у Бањалуци Станко Станић и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана